Focusmeter - praktični mjerač vremena za ljubitelje tehnike Pomodoro

Metoda Pomodoro je popularna tehnika za učinkovito upravljanje vremena i podizanje produktivnosti s naglaskom na balans između rada i odmora, a temelji se na radu u intervalima. Stoga se pri korištenju te metode ovakve aplikacije jednostavno nameću kao nezaobilazne…

Matija Gračanin utorak, 6. srpnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Focusmeter 
Namjena Mjerač vremena za tehniku Pomodoro
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Metodu Pomodoro osmislio je Francesco Cirillo devedestih godina za vrijeme studija, a nazvao ju je tako po kuhinjskom mjeraču vremena koji je koristio koji je bio u obliku rajčice. Sama metoda je dobro prokušana tehnika koje pospješuje usredotočenost na rad ili učenje, a temelji se na pretpostavci da se svaki zadatak može podijeliti na niz zadataka kraćih vremenskih intervala koji su međusobno razdvojeni kratkim stankama.

U pravilu se potiče rad u jednakim intervalima od 25 minuta i stankom od pet minuta dok se nakon takvih četiri ciklusa uzima stanka od  20 minuta. Dakako, sve je podložno prilagodbi i procjeni koja je duljina intervala najbolja svakome ponaosob. Sve što je potrebno kako bi se ova metoda lakše upražnjavala jest – mjerač vremena. Većini će biti dovoljan tek običan sat ili ni po čemu poseban tajmer, no postoje i specijalizirane aplikacije baš kao što je ova.

Focusmeter nudi sve što je potrebno da bi se s jedne strane mjerili intervali i pratilo trajanje stanki, a osim što je moguće prilagoditi trajanje intervala i izradu vlastitih tajmera, dobro će doći kad se želi precizno pratiti koliko se vremena doista provelo učinkovito radeći na nekoj aktivnosti.

Sučelje mu je uredno i moderno, nudi neke praktične stvarčice kao što je mogućnost definiranja dnevnih ciljeva, dodavanja tagova aktivnostima, a tu je i podrška za rad i okomitom i vodoravnom modalitetu pa će dobro izgledati i na tabletima te izbor prilagođenih alarma i izvoz podataka u CSV ili JSON kao i druge sitnice.