Geekbench - megapopularno rješenje za provjeru performansi pametnih telefona

Geekbench se tijekom vremena prometnuo u jedno od najpopularnijih rješenja za benchmarkiranje na koje se mnogi nerijetko oslanjaju kako bi među prvima vidjeli performanse novih pametnih telefona, a to znači da se nameće kao idealno rješenje kada se želi provjeriti performanse vlastitog smartfona…

Matija Gračanin četvrtak, 5. kolovoza 2021. u 06:01
OSNOVNI PODACI
Naziv Geekbench 
Namjena Besplatni mobilni benchmark
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno

Raznorazni bechmarci mnogima su oduvijek bili važni i to ne samo zato da bi provjerili snagu i performanse uređaja zbog kojeg su možda prilično oslabjeli kućni budžet nego i stoga da bi udovoljili osobnoj taštini i svima pokazali koliko snažan uređaj imaju, ali i koliko je neki uređaj možda precijenjen ili koliko se razlikuje u odnosu na neke druge varijante (primjerice, poznato je da Samsung ne nudi Snapdragon procesore na EU tržištu pa se tako mogu usporediti razlike u performansama Samsungovih telefona).

Geekbench je jedan od najpopularnijih višeplatformskih benchmarka namijenjenih ne samo provjeri performansi procesora i grafičkih kartica na računalima, nego će nakon nekoliko testova izbaciti ocjenu sposobnosti pametnih telefona s time da su podržani i iPhone i iPad baš kao i brojni modeli Android telefoni.

Testovi su dizajnirani tako da propitaju performanse procesora onako kako bi se to zapravo događalo kada bi se pred uređaj koji se testira postavljali oni tipični zahtjevi kao kod uobičajenog korištenja. Izračunate rezultate je moguće uspoređivati s drugim testiranim uređajima, a na raspolaganju je bodovanje uspjeha na single-core testu i multi-core testu.

Osim toga, Geekbench nudi i provjeru performansi grafičkog sustava i pri tome može koristiti dva API-ja i to Vulkan i OpenCL pa se time dobivaju i dva rezultata. Bilo kako bilo, svi oni koji žele provjeriti performanse vlastitog uređaja i usporediti ga s drugima, s ovim će iznimno popularnim benchmarkom to moći i učiniti.