Hrvatski zvukopis - kratke zvučne urbane priče koje se aktiviraju ovisno o lokaciji

Riječ je o besplatnoj aplikaciji koja nudi zvučne neobjavljene kratke urbane priče hrvatskih autora i odlomke pisanih djela stare hrvatske književnosti, a koje će se aktivirati ovisno o lokaciji i to, barem za sada, u svega nekoliko gradova i – otoka…

Matija Gračanin četvrtak, 31. ožujka 2022. u 06:10
OSNOVNI PODACI
Naziv Hrvatski zvukopis 
Namjena Slušanje kratkih zvučnih priča
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Hrvatski zvukopis je aplikacija za pametne telefone  iza koje stoji umjetnička organizacija YELO koja je i sama nastala u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, Turističkom zajednicom grada Splita, Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske te Hrvatskim Telekomom.

Čitava stvar je zamišljena tako da se putem aplikacija mogu poslušati neobjavljene kratke urbane priče hrvatskih autora i odlomke pisanih djela stare hrvatske književnosti, a koje će biti automatski ponuđene u podržanim gradovima i ovisno o lokaciji (točne lokacije su dostupne i na mapi) te može biti aktivirana i uz pomoć BLE terminala (u Zagrebu).

Točnije, aplikacija okuplja najbolje priče koje su napisali srednjoškolci i gimnazijalci, a na pojedinim povijesno značajnim mjestima se mogu poslušati dijelovi pisanih djela hrvatske književnosti inspirirani prostorom ili urbanom temom iz onog vremena (dostupno je sedamdesetak priča).

Za sada se ova aplikacija može koristiti u nekoliko gradova (Zagreb, Split, New York i Chicago), ali i na četiri otoka (Vis, Šolta, Brač i Hvar). Aplikaciju je vrlo jednostavno koristiti; nakon instalacije treba dozvoliti korištenje lokacije, a jednom kada se dođe na odredište koju aplikacija prepozna, primit će se push obavijest da je priča dostupna za slušanje.

Zvučne priče je moguće podijeliti s drugima, a jednom kada su odslušane, može ih se poslušati ponovno. Naravno, aplikacija je posve besplatna, a dostupna je za pametne telefone s Android OS-om kao i za iPhone.