JuiceSSH - odličan mobilni SSH klijent dobro balansiranih mogućnosti

Ovo je bez imalo sumnje najbolje opremljen SSH klijent namijenjen Android pametnim telefonima, a premda postoje brojne besplatne alternative, malo koja se mogućnostima i fleksibilnošću približava JuiceSSH-u koji ne samo da izgleda odlično, nego tako i radi…

Matija Gračanin petak, 19. ožujka 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv JuiceSSH 
Namjena Mobilni SSH klijent
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 43 kn

JuiceSSH je jedan od najstarijih mobilnih SSH klijenata, a prvi se put pojavio u prosincu 2012. godine kte od tada do danas ne prestaje oduševljavati svojim mogućnostima. Ozbiljne konkurencije itekako ima (primjerice Termius ili Termux), no malo koji se SSH klijent (ponajprije isključivo besplatni) mogu izravno uspoređivati s ovime.

Uz besplatnu inačicu, tu je i inačica Pro koja nudi čitav niz dodatnih mogućnosti. No, oni koji nisu voljni izdvojiti 43 kn i spremni su se odreći dodatnih stvarčica kao što je, primjerice, podrška za CloudSync ili podrška za Amazon EC2 te druge stvarčice, i u besplatnom će izdanju naći vrlo sposoban  i vizualno odlično napravljen SSH klijent.

Naime, osim što nudi sjajno izveden terminal i SSH klijent s podrškom za xterm, ncurses i UTF-8, tu je i dodatna tipkovnica sa specijalnim znakovima (podržava i eksterne tipkovnice), zatim službena podrška za Mosh, a vjerojatno nije ni potrebno posebno isticati kako je podržan i telnet te rad u lokalnom Androidovom terminalu.

JuiceSSH-ove ionako već solidne mogućnosti se dodatno mogu proširiti raznovrsnim pluginovima, a tu je i podrška za autentikaciju u dva koraka, podršku za privatne i javne ključeve, te brojne druge zgodne stvarčice. Ukupan dojam rada u JuiceSSH-u je odličan, pa ni ne čudi da ima pravu vojsku vjernih korisnika, a to znači samo jedno.

Svi oni koji traže dobro opremljen i fleksibilan mobilni SSH klijent, najprije bi trebali probati upravo JuiceSSH.