Microsoft Translator – besplatni mobilni prevoditelj na 70 jezika

Ovo je besplatna Microsoftova aplikacija koja se specijalizira za prevođenje na više od 70 jezika među kojima se našao i hrvatski jezik. Radi jednostavno - dovoljno je dodirnuti gumb za prevođenje, izgovoriti neku frazu ili rečenicu i dobit će se prijevod. No, to nije ni izbliza sve…

Matija Gračanin četvrtak, 18. veljače 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Microsoft Translator
Namjena Prevođenje na 70 jezika
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Microsoft Translator definitivno je jedna od popularnijih aplikacija za prevođenje na pametnim telefonima, a to uopće ne treba čuditi. Ne samo da podržava više od 70 jezika (jedan od njih je i hrvatski jezik), nego nudi i neke vrlo praktične mogućnosti, od čega je možda najzanimljivija prevođenje razgovora i to s više sudionika.

Sučelje mu je vrlo jednostavno, a na početnom zaslonu dostupna su četiri gumba. Najveći je onaj s ikonom mikrofona i njime se aktivira prevođenje izgovorenih fraza. Nešto niže od njega lijevo je gumb s ikonom tipkovnica čime se pokreće prevođenje utipkanog teksta.

Desno od tog gumba se nalazi ikona s dvije osoba koja aktivira prevođenje aktivnog razgovora između grupe osoba, dok se ispod nalazi i gumb s ikonicom fotoaparata čim se omogućava prevođenje teksta na slici. Ako se ne namjerava koristiti prevođenje izgovorenog teksta (za što je potrebna veza s Internetom), bit će potrebno preuzeti i offline rječnik.

Dovoljno je kliknuti bilo na prevođenje slike ili utipkanog teksta i zatim u donjem djelu kliknuti na odredišni jezik nakon čega će se pojaviti lista dostupnih jezika. Valja samo izabrati željeni jezik i preuzimanje će otpočeti, a na umu treba imati da veličina pojedinog rječnika varira od stotinjak pa do više od 200 MB.

Jednom kada je to učinjeno, samo prevođenje je jasno samo po sebi. Jedna od praktičnih stvarčica kojom se Microsoft Translator definitivno ističe jest knjiga fraza. Tapne se na ikonu u samom donjem desnom dijelu zaslona nakon čega će se otvoriti rječnik s kategorijama.

Tu je moguće pronaći tipične fraze koje će Microsoft Translator pročitati na glas na nekoliko jezika ili ih prevesti koristeći neke od dostupnih metoda. Primjerice, nalazite li se u Njemačkoj i želite upitati gdje se nalazi zračna luka, dovoljno je tek izabrati odgovarajuću frazu, naznačiti njemački kao odredišni jezik i tapnuti malu ikonu zvučnika. Jednostavno, praktično i – korisno.