MuseScore - nudi pristup ogromnom broju partitura za čitav niz glazbenih djela

MuseScore je poznat servis koji omogućava pristup više od milijun partitura za raznovrsna glazbena djela i to čitav niz glazbala, a koji nudi i mobilnu aplikaciju pa je partiture moguće imati izravno na svojem pametnom telefonu i tabletu i tako uživati u sviranju…

Matija Gračanin četvrtak, 16. rujna 2021. u 06:30
OSNOVNI PODACI
Naziv MuseScore
Namjena Veliki katalog partitura
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 69,99 USD godišnje (Pro)

MuseScore je jedan od najvećih kataloga partitura za brojna glazbala, a jedna od njegovih ključnih prednosti, svakako je činjenica da je partiture moguće pretraživati i pregledavati upravo prema tipu glazbala pa će tu svatko pronaći nešto za sebe, bez obzira svira li gitaru, klavir, trubu, violinu, bubnjeve ili nego drugo glazbalo.

Dakako, to je samo jedan od načina na koji je moguće filtrirati dostupne partiture. Sam katalog obiluje partiturama za razna glazbena djela, a u njemu će se pronaći i slavni klasični skladatelji kao što su Bach i Mozart, zatim nešto suvremeniji poznati po glazbi za filmove kao što su Morricone i Zimmer, ali i brojni drugi čime su pokriveni i brojni glazbeni žanrovi.

Osim što je moguće pregledavati partiture kako bi se uz njih sviralo, sama aplikacija omogućava i reprodukciju glazbenih partitura čime je moguće čuti kako bi točno neka skladba trebala zvučati i pri tome vježbati čitanje nota, a svakako je zgodno i to što je moguće mijenjati tempo, tu je i mogućnost transpozicije te štošta drugo.

Partiture je moguće izvoziti u format PDF, a tu su i neki drugi korisni alati i mogućnost kao što je, na primjer, ugrađen metronom ili podrška za offline korištenje. Osnovna inačica MuseScorea je besplatna, no za puni doživljaj svega ono što ovaj servis može ponuditi, uputno je razmisliti o plaćanju pretplate za MuseScore PRO čime se dobivaju sve mogućnosti i, što će nekima možda biti još važnije, uklanjaju se oglasi. Cijena? 69,99 dolara godišnje.