Najbolji glazbeni štimer na mobitelu - GuitarTuna

GuitarTuna je neizostavan alat za sve početnike, amatere, ali i profesionalne glazbenike. Iako na prvi pogled izgleda kao samo još jedan malo bolje dizajniran app za ugađanje instrumenata, riječ je o sveobuhvatnom besplatnom "udžbeniku sviranja"

Vinko Krištić četvrtak, 20. kolovoza 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv GuitarTuna
Namjena Glazbeni štimer i asistent pri učenju sviranja
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno (Pro verzija 28 kn)

Štimeri tj. uređaji za precizno ugađanje zvuka na instrumentima bitan su dio opreme svakog glazbenika. Još do prije 10-ak godina postojali su praktički jedino štimeri kao zasebni uređaji koji zvuk ugađaju kromatski putem mikrofona, vibracija ili spajanjem audio kabela. Postoje i gitare te drugi žičani instrumenti koji već u sebi imaju ugrađen štimer što značajno olakšava cijelu priču oko ugađanja zvuka. No, bilo kako bilo, svirate li gitaru ili drugi žičani instrument, svakako će vam trebati štimer.

Pojavom pametnih telefona ubrzo su se pojavile i štimer aplikacije koje koristeći mikrofon prepoznaju frekvencije zvuka i smještaju ih unutar referentnog područja u kojem bi se trebale nalaziti da instrument bude ugođen. GuitarTuna je najpoznatiji i najbolji app te vrste koji ćete pronaći. Toliko je osjetljiv i precizan na najmanju promjenu frekvencije da vam nijedan drugi klasični kromatski štimer neće biti potreban.

GuitarTuna ima metronom, ali i razne vježbe te mogućnost učenja akorda za početnike. Banka podataka s akordima vrlo je intuitivna za korištenje - vrlo lako ćete pronaći željeni akord i vidjeti mogućnosti hvatova. Tu su i razne dodatne mogućnosti učenja akorda, glazbenih ljestvica, igre prepoznavanja akorda i sl. Ovako bogate mogućnosti učenja nisu nimalo čudne, budući da iza aplikacije stoji finski Yousician - jedan od vodećih svjetskih pružatelja usluga učenja sviranja.

GuitarTuna ima funkciju uštimavanja gitare, ukulelea, bas gitare, violine, mandoline, bendža i drugih žičanih instrumenata. Komercijalna verzija otključat će i prilagođene postave instrumenata, kromatsko ugađanje zvuka, kompleksnije akorde i sl.