Network Analyzer - moćna aplikacija za dijagnostiku lokalnih mreža

Ova će aplikacija najviše koristiti računalnim profesionalcima, mrežnim administratorima, ali i svima onima koji redovito ili samo povremeno moraju dijagnosticirati različite probleme s mrežama. Naime, baš kao što joj i samo ime kaže, riječ je o alatu za analizu računalnih mreža..

Matija Gračanin srijeda, 11. kolovoza 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Network Analyzer 
Namjena Mobilni mrežni alat
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 30 kn (Pro)

Network Analyzer u suštini nudi neke tipične mrežne alate kao što su to neizostavni ping i traceroute, a tu su svoje mjesto još našli i dodatak za skeniranje otvorenih portova, zatim whois, izvlačenje podataka o DNS-ima (slično kao što to mogu dig ili nslookup).

Dakako, ključni segment ove aplikacije su i dodatak za testiranje brzine mreže, a možda najistaknutiji je onaj dio za pregled informacija o dostupnim bežičnim mrežama. Tako je tu grafički prikaz detektiranih bežičnih priključnih točaka zajedno s kanalom i jačinom signala.

Osim toga, bit će prikazan i podataka o kojem je tipu bežične točke riječ (WEP, WPA, WPA2), koji se tip šifriranja koristi (AES, TKIP), zatim propusnost te BSSID, proizvođač routera ili AP-a i podržava li WPS ili ne. Uz bežične mreže, Network Analyzer će prikazati i šačicu podataka o samoj lokalnoj mreži, a  tu su i neki podaci koji se tiču mobilne mreže.

Mogućnosti i dodatka ima još pa se ova aplikacija jednostavno nameće kao praktično rješenje za brzinsko dijagnosticiranje mreža izravno s pametnog telefona i to pogotovo ako se odluči platiti potpuno opremljeno izdanje Pro koje stoji 30 kn u kojemu se dobiva čitav niz dodatnih alata i mogućnosti, a koje je jednako tako dostupno za Android i za iOS.