OsmAnd - poznata aplikacija otvorenog koda za navigaciju bez internetske veze

OsmAnd se relativno brzo prometnula u jednu od najpopularnijih aplikacija za offline navigaciju koja svojim mogućnostima i zahvaljujući živahnoj zajednici korisnika može konkurirati sličnim aplikacijama i rješenjima softverskih giganta i drugih tehnoloških kompanija…

Matija Gračanin četvrtak, 24. ožujka 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv OsmAnd 
Namjena Navigacija otvorenog koda
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 199 kn (Plus), 30 eur godišnje (Pro)

Dok će većina za potrebe klasične navigacije pribjeći korištenju Google Mapsu, Wazeu, TomTomu, AmiGO-u i drugim slavnim aplikacijama, kod drugih dvojbe nema i primarni će im izbor biti upravo OsmAnd. To ni ne treba posebno čuditi jer ova aplikacija otvorenog koda itekako ima što ponuditi.

Naime, riječ je o aplikaciji otvorenog koda koja se oslanja na OSM projekt za mape (OpenStreetMap) te omogućava klasičnu navigaciju uzimajući pri tome u obzir preferirane putove i veličinu vozila kojim se upravlja, a pri svemu tome nije potrebna niti aktivna internetska veza.

Specifičnost je i činjenica da aplikacija ne prikuplja podatke korisnika i relativno je lako odlučiti kojim će podacima aplikacija imati pristup, a to je još jedan razlog zašto je mnogima toliko omiljena. Osim toga, svojim mogućnostima može parirati i daleko raširenijim i poznatijim aplikacijama za navigaciju.

Uz to što može prikazivati različite točke od interesa na mapi, podržano je i pretraživanje, a tu je i niz različitih tipova mapi koje se mogu birati prema aktivnostima. Rute se za navigaciju mogu zadavati također bez internetske veze, a zgodno je i to što se rute mogu snimati (GPX) uz prikaz vizualnih prikupljenih podatka. Podržan je i Android Auto i Apple CarPlay, a tu je i podrška za pluginove.

Dakako, sve je to samo djelić njegovih mogućnosti, a čak ih i u besplatnoj inačici ima daleko više. Doduše, tu je i naplatna inačica koja uvodi i proširene i neke dodatne značajke, a uz izdanje OsmAnd+ koje stoji 199 kn jednokratno, tu je i još opremljenije izdanje OsmAnd Pro za koje je potrebno plaćati pretplatu od oko 3 eura mjesečno ili 30 eura godišnje.

 

📢 5 godina jamstva

TOP!

KINGSTON

PC memorija, vanjski SSD te USB memorija prepoznate kvalitete po vrhunskim cijenama.

Od 39 kn Kupi


2-smjerni kompaktni zvučnik

FOCAL Super Bird

Zidna montaža (okomito i vertikalno), mogućnost podnog stalka, ABS kučište, 55Hz – 25kHz, 8 ohma, 15 - 150W, 90dB.

1.599 kn 1.999 kn Kupi

3-smjerni stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

28 mm aluminijski visokotonac, izvrsne karakteristike disperzije zahvaljujući tehnologiji široke disperzije, 35Hz - 30kHz, 90dB, 8ohma.

12.799 kn Kupi