Pexels - platforma s više od tri milijuna besplatnih fotografija

Ovo je jedan od poznatijih servisa putem kojega svatko može objavljivati svoje fotografije i videozapise i ponuditi ih sasvim besplatno na korištenje čak i u komercijalne svrhe. Ono što ovaj servis čini ponešto drukčijim činjenica je da se ponajprije cijeni kvaliteta slika i filmića…

Matija Gračanin srijeda, 21. travnja 2021. u 00:10
OSNOVNI PODACI
Naziv Pexels 
Namjena Platforma s besplatnim slikama i videozapisima
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Pexels je popularna platforma koji je mnogima zapravo primarno odredište kada trebaju pronaći odgovarajuću fotografija koja će poslužiti kao ilustracija uz neku objavu na svojemu blogu, društvenim mrežama ili negdje drugdje, a za to ima i prilično dobar razlog.

Osim što su fotografije i videozapisi koji su dostupni na tom servisu nerijetko visoke kvalitete, sve je posve besplatno. Štoviše, slike je moguće slobodno koristiti u kakve god se svrhe to želi, može ih se mijenjati, stvarati nove vizualne uratke na temelju njih, a čak nije potrebno ni napomenuti tko je autor neke slike ili videozapisa.

Doduše, dati do znanja tko je autor fotografije ili donirati proizvoljni iznos putem PayPala uvijek je poželjno te se prilično cijeni. Svatko se može pridružiti ovoj platformi bilo kao netko tko će samo preuzimati dostupne materijale ili kao netko tko želi aktivno sudjelovati besplatno nudeći svoje radove drugima.

Premda će većina Pexels koristiti izravno iz web preglednika, mobilne aplikacije su itekako korisne. Naime, ne samo da će poslužiti za jednostavno pretraživanje čitavog dostupnog kataloga, nego je slike i videozapise moguće preuzimati, mijenjati im dimenzije, dijeliti ih drugima te slike postavljati ih kao pozadinu na telefonu, pratiti autore koji sudjeluju i jednostavno uživati u neiscrpnom i svakodnevno osvježavanom katalogu slika te možda i potražiti inspiraciju. Prilično korisno.