Pitched Tuner - ugađanje glazbala s opcijom stvaranja vlastite alternativne sheme ugađanja

Pitched Tuner je prilično popularna aplikacija koja se specijalizira za ugađanje pretežito žičanih glazbala, no u gomili sličnih aplikacija ponajprije se ističe činjenicom da omogućava stvaranje i korištenje alternativnih ugađanja kao i visoku razinu preciznosti ugađanja…

Matija Gračanin petak, 13. svibnja 2022. u 06:15
OSNOVNI PODACI
Naziv Pitched Tuner 
Namjena Aplikacija za ugađanje žičanih glazbala
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 35 kn (Pro)

Aplikacije koje se specijaliziraju za ugađanja glazbala koristeći pri tome mikrofon ugrađen u pametne telefone nisu nimalo neuobičajene i zapravo ih ima prilično. Pitched Tuner je još jedna takva aplikacija no koja se nekim svojim mogućnostima i preciznošću ipak izdvaja iz gomile.

Uz to što nudi sasvim uobičajeno ugađanje glazbala tako da automatski prepozna je li žica koja se trza ispravnoga tona, tu je i mogućnost korištenja nestandardnog podešavanja instrumenata (posebno korisno kod gitare) te stvaranja vlastitog aranžmana za ugađanje.

Drugim riječima, Pitched Tuner će dobro doći upravo onda kada se gitara želi ugoditi tako da se koristi neko alternativno ugađanje kao što je popularni otvoreni D, kap C, keltsko ugađanje ili posve originalni aranžman koji je prilagođen vlastitom glazbenom senzibilitetu. Doduše, isto vrijedi i za druga glazbala.

Osim toga, Pitched Tuner nudi solidne algoritme koji osiguravaju da ugađanje glazbala bude izvedeno prilično precizno (premda to donekle ovisi i o samom pametnom telefonu), tu je i mogućnost ugađanja osjetljivosti glasnoće (korisno kod tiših glazbala ili u kada se glazbalo ugađa u bučnoj okolini) te štošta drugo.

Osnovna inačica je besplatna, no ograničena i s oglasima, a ako se želi imati  opcija stvaranja prilagođenog ugađanja kao i riješiti se oglasa, onda je potrebno kupiti izdanje Pro koje stoji prihvatljivih 35 kn.