ProShot - kamera koja pretvara pametni telefon u kompaktni DSLR

ProShot je zamjenska aplikacija za fotografiranje i snimanje videozapisa namijenjena pametnim telefonima, a koja svojim dizajnom i mogućnostima pokušava mobilnu fotografiju podići na razinu kakvu obično bude DSLR-ovi i punokrvni fotoparati. Ukratko, ljubitelji fotografije ovu aplikaciju moraju probati…

Matija Gračanin utorak, 9. veljače 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv ProShot
Namjena Moćna kamera za pametne telefone
Android Google Play
iOS App Store
Cijena 39 kn (Android) / 5,99 USD (iOS)

Ponuda aplikacija koje si zamišljene da u potpunosti zamjene obično ugrađene aplikacija za fotografiranje i snimanje videozapisa definitivno je izdašna, kako na iOS-u, tako i na Androidu. No, malo se koja takav aplikacija može pohvaliti naprednim mogućnostima kao ova, i to pogotovo što se tiče fotografije, ali i snimanja videa.

Već je na prvi pogled jasno kako je ProShot dizajnirana tako da mobilnu fotografiju podigne na novu razinu te ponudi one karakteristike i mogućnost koje su obično svojstvene DSLR-ovima i ozbiljnijim fotoaparatima koji pomalo gube bitku s mobilnim telefonima u segmentu svakodnevne fotografije.

Upravo zbog toga ProShot vjerojatno se neće dopasti onima koji ne žele potpunu kontrolu nad svim aspektima fotografije te manualno upravljanje čitavim nizom parametara. Primjerice, ProShot omogućava ručno ugađanje otvora blende, prilagođavanje balansa bijele boje, podešavanje ISO osjetljivosti i upravljanje brzinom zatvarača te brojnim drugim parametrima.

Nema što, ProShot doista obiluje mogućnostima i dobro je tehnički potkovan, a sučelje mu je iznimno intuitivno i sve su mu značajke nadohvat ruke, no na umu valja imati da dio značajki ovisi o samoj kameri koja je ugrađena u pametni telefon, kao i o tome koristi li ga se na iOS-u ili Androidu.

Ako se želi provjeriti što kamera može i što će ProShot može ponuditi, tu je aplikacija ProShot Evaluator na Androidu koja će upravo to i omogućiti. Naravno, ProShot nije besplatan te za njega valja izdvojiti 39 kn na Androidu i oko šest dolara na iOS-u.