Replit - sposoban editor za programiranje u hodu koji podržava i kolaboraciju

S podrškom za više od stotinjak programskih jezika pa će i programski kod uredno biti obojan, tu je i čitav niz drugih mogućnosti zbog kojih se ovaj editor za programere kao jedan od najboljih mobilnih alata za brzo ispisivanje koda u pokretu…

Matija Gračanin srijeda, 21. prosinca 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Replit 
Namjena Mobilni editor za programere
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan / 7 USD mjesečno

Programiranje u smislu ispisivanja programskoga koda kao i samo pisanje teksta nije baš najugodnije iskustvo na mobilnim telefonima, ali i nije nemoguće. Štoviše, nerijetko se događa da se u hodu negdje mora doraditi kakav kod, na brzinu napisati kakva funkcija i metoda, a tada će dobro doći upravo Replit.

Nazivno je riječ o mobilnom editoru namijenjenom programerima, no čim se malo detaljnije pogledaju njegove mogućnosti, postaje jasno da nudi daleko više. Uz podršku za više od stotinjak programskih i skriptnih jezika čime se osigurava da programski kod bude lijepo obojan, tu je i niz predložaka za lakši početak.

Doduše, to je tek vrh ledenoga brijega. Naime, Replit podržava kolaboraciju pa više programera istodobno može surađivati na istom kodu, vrlo je lako upogoniti bazu podataka uz ReplDB, a posebno je dobro što se i napisane aplikacije vrlo lako mogu objaviti uz prilagođene URL-ove te ih podijeliti s kime god se to želi.

Replit je prikladan i za početnike u programiranju jer nudi zgodno osmišljene tutorijale, a predviđena je i mogućnost zarađivanja (kroz Bounties) jer se Replit postavlja i kao svojevrsna platforma za programere. Osnovna inačica Replita je besplatna no vrlo ograničena, dok se za puni obim onoga što Replit može mora plaćati oko sedam dolara mjesečno.