Resilio Sync - kako jednostavno napraviti vlastiti oblak za pohranu datoteka

Riječ je o relativno poznatom rješenju koje će iskoristiti računalo ili NAS za pohranu datoteka i na taj način zapravo omogućiti da se na bezbolan način napravi osobni servis za skladištenje i sinkronizaciju datoteka u oblaku koje se može koristiti i s pametnih telefona…

Matija Gračanin četvrtak, 15. travnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Resilio Sync
Namjena Sinkronizacija datoteka u vlastitom oblaku
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 60 USD (Home) / 100 USD (Family) / 30 USD mj (Business)

Svi oni koji nemaju povjerenje u neki od brojnih servisa sa sinkronizaciju i skladištenje datoteka, ali bi htjeli koristiti sve blagodati jednostavne sinkronizacije i dijeljenja datoteka no u vlastitom aranžmanu, upravo će s ovim rješenjem to i moći. Naime, Resilio Sync doista omogućava da se na jednostavan način napravi osobni servis za pohranu i skladištenje datoteka.

Iskoristit će kućno računalo s Windowsima, GNU/Linuxom ili MacOS-om ili NAS na koje je potrebno instalirati odgovarajuće klijente kao mjesto gdje će same datoteke onda u budućnosti biti pohranjene, a jedna od prenosti je i činjenica da nudi klijente i za Android i za iOS.

Jednom kada su instalirani i klijenti na druge uređaje s kojih će se pristupati datotekama i s kojih će se jednako tako datoteke i sinkronizirati, Resilio Sync će se zapravo moći koristiti slično kao poznata rješenja kao što su Dropbox, OneDrive ili Google Drive. Naravno, preduvjet je i dobra veza s Internetom.

Prijenosi datoteka su šifrirani, a kako su datoteke pohranjene na lokalnom računalu ili NAS-u, to će sigurno biti zanimljivo onima koji nisu skloni kontrolu svojih datoteka, koliko god ta kontrola bila minimalna, prepuštati drugima. Osim toga, Resilio Sync nudi i neke druge prednosti u odnosu na rješenja kao što je Dropbox.

Prijenosi datoteka mogu biti izravni unutar lokalne mreže (ako se prenose udaljeno onda se koristi P2P), nema ograničenja veličine datoteka koje se mogu pohranjivati i prebacivati, a pri svemu tome se zadržavaju sve one mogućnosti koje poznati servisi za skladištenje datoteka i sinkronizaciju zapravo i nude.

Osnovna inačica Resilio Synca je besplatna, a premda je ponešto ograničena, većini će biti dovoljna. Oni koji traže više, uvijek se mogu odlučiti kupiti neko od naplatnih izdanja. Tako za Sync Home valja platiti jednokratno 60 dolara, za Sync Family jednokratno 100 dolara dok se za Sync Business plaća mjesečna pretplata od 30 dolara. Detaljan popis mogućnost naplatnih izdanja nalazi se na službenom webu, no za početak je većini preporučljivo jednostavno probati besplatnu inačicu.