Secure Camera - alternativna kamera za Android telefone usmjerena na privatnost

GrapheneOS je relativno poznati projekt mobilnog operativnog sustava usmjerenog na privatnost i sigurnost, a unutar kojeg su nastale i neke zanimljive aplikacije. Jedna od takvih je i ova alternativna kamera otvorenog koda koja nudi solidne mogućnosti, ali i nešto naglašeniju razinu privatnosti…

Matija Gračanin petak, 28. travnja 2023. u 06:18
OSNOVNI PODACI
Naziv Secure Camera 
Namjena Alternativna kamera za Android telefone
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan

Dobro je poznata činjenica da se pri snimanju fotografija i videozapisa na pametnim telefonima zajedno s njima pohranjuje i niz metapodataka (EXIF informacija). Kako bi se zaštitila privatnost, te je informacije najbolje ukloniti, a to je samo jedna od mogućnosti koje nudi ova alternativna kamera.

Secure Camera zgodno je napravljena kamera za Android telefone koja se temelji na biblioteci CameraX, a osim što će poslužiti za fotografiranje i snimanje videozapisa, poslužit će i za jednostavno očitavanje QR kodova te drugih vrsta crtičnih kodova (CODABAR, CODE_39, CODE_128, PDF 417 i brojne druge).

Međutim, jedna od njezinih mogućnosti je i činjenica da će iz snimljenih fotografija ukloniti sve metapodatke (osim informacije o orijentaciji slike). Osim toga, kako slike snima kroz Media Store API, nisu mu potrebna ni prava pristupu unutarnjoj pohrani, a zapravo mu samo treba dozvoliti korištenje kamere i mikrofona (za snimanje videozapisa). Doduše, moguće je dozvoliti i pristup lokaciji, no samo ako se to eksplicitno želi.

Premda se kao kamera možda ne može uspoređivati s nekim moćnijim alternativama, zapravo je riječ o sasvim sposobnoj aplikaciji koja nudi nekoliko modaliteta snimanja. Osim toga, nudi i integriranu galeriju dok je editiranje omogućeno samo kroz korištenje eksternih aplikacija.

Podržava stvarčice kao što su kontinuirani automatski fokus, automatska ekspozicija te prilagođavanje balanasa bijele boje, a tu je i ručna kontrole za podešavanje ekspozicije pri čemu će automatski bit određena brzina zatvarača, ISO i otvor blende. Dakako, tu su još i neke druge stvarčice, pa oni koji traže relativno korektnu alternativnu kameru koja neće pohranjivati i EXIF informacije, upravo su je pronašli.