Steam Link - streamanje igara na Steamu s računala na pametne telefone i tablete

Steam, poznata platforma za distribuciju i kupovinu igara, nedavno je proslavila punih 20 godina postojanja, a osim što nudi višeplatformski klijent te hardverski uređaj za igranje igara, tu je i ovaj sustav koji omogućava streamanje igara s računala na smartfone i tablete…

Matija Gračanin utorak, 19. rujna 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Steam Link 
Namjena Streamanje igara na smartfon ili tablet
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Kako je Steam trenutačno jedna od najpopularnijih platformi za distribuciju i kupovinu igara, uopće ne čudi i da nudi neke prilično zgodne mogućnosti. Jedna od njih je Steam Link, vlastiti sustav koji omogućava da se relativno bezbolno omogući stremanje igara na pametne telefone i tablete.

Naravno, na računalu je najprije potrebno imati instaliran službeni Steamov klijent, a onda valja na smartfon ili tablet instalirati i odgovarajuće aplikacije. Osim toga, da bi čitava stvar funkcionirala, potrebno je zadovoljiti i neke druge uvjete, a najvažnije je imati dovoljno snažno računaloi brzu bežičnu mrežu.

Sam postupak uparivanja aplikacije s računalom je vrlo jednostavno i dobar dio toga će se dogoditi automatski, a samo valja odabrati hoće li se koristiti neki kontroler (idealno originalni Steamov) ili će se koristiti kontrole koje će biti prikazane na zaslonu. Ostaje još unijeti generirani PIN na Steamov klijent na računalu, a nakon testiranja brzine bežične veze, konačno će se pokazati glavno sučelje.

Uz igranje igara, tu su i neke druge mogućnosti kao što je gledanje video zapisa ili slušanje glazbe, a sam doživljaj igranja u suštini i nije loš (tim više ako se koristi fizički kontroler za igranje, a ne na zaslonu prikazane kontrole). Drugim riječima, svi koji koriste Steam i željeli bi zaigrati igre koje posjeduju na svom smartfonu ili tabletu, ovo je aplikacija koju moraju imati.