Stellarium - virtualni planetarij za istraživanje noćnog neba

Ovaj se planetarij najprije popularizirao na računalima i nametnuo kao jedan od najboljih besplatnih softvera za proučavanje noćnoga neba. No, kako su već neko vrijeme dostupne i mobilne aplikacije, njegove se zvjezdane mape mogu proučavati i na pametnim telefonima…

Matija Gračanin utorak, 16. ožujka 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Stellarium 
Namjena Virtualni mobilni planterij
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / od 15 kn mjesečno ili 149 kn jednokratno

Stellarium je jedan od onih softvera otvorenog koda koji nije potrebno predstavljati, čak i onim koji nisu nužno zaljubljenici proučavanja noćnoga neba. No, oni koji za njega ipak nisu čuli, valja samo reći kako je riječ o jednom od najboljih virtualnih planetarija namijenjenih računalima. Srećom, isti je taj planetarij već neko vrijeme dostupan i na pametnim telefonima.

Sama aplikacija se ne razlikuje previše od izdanja namijenjenih računalima, pa je tako tu veliki katalog nebeskih tijela u što je uključeno više od tri milijuna nebula i galaktika, zatim više od 1,4 milijarde zvijezda (katalog Gaia DR2), svi poznati planeti i njihovi prirodni sateliti zajedno sa slikama visoke razlučivosti za one najpoznatije planete. Sve to slijedi katalog kometa, mnoštva manjih objekata poput asteroida i tome slično.

Prikaz noćnoga neba je zapravo simulacija, no izgleda vrlo realistično, a posebno je zgodno to što je moguće uključiti i poseban noćni rad koji je idealan kada se noćno nebo želi proučavati na otvorenom. Planete te njihove prirodne satelite, ali i galaktike i nebule je moguće zumirati, a tu je i čitav niz fantastičnih fotografija.

Osim toga, moguće je pratiti kretanje satelita u Zemljinoj orbiti kao o pratiti ISS, a tu je i čitav niz drugih stvarčica. Bilo kako bilo, svi oni koji koriste Stellarium na računalu, svakako bi trebali imati i mobilnu inačicu. Oni, pak, koji tek žele početi proučavati noćno nebo, s ovom će aplikacijom to moći i na otvorenom kao i u svojoj dnevnoj sobi. Besplatna inačica je limitirana, dok se za puni doživljaj valja odlučiti za verziju Plus koja stoji od 15 kn mjesečno ili 149 kn jednokratno.