SuperImage - povećavanje razlučivosti slika izravno na pametnim telefonima uz AI

SuperImage je aplikacija koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi izravno na pametnom telefonu povećala razlučivost fotografija i to uz minimalni gubitak detalja ili pojave artefakata koji bi narušili samu sliku koja se obrađue. Zasad postiže vrlo zanimljive rezultate, pa je itekako vrijedi probati…

Matija Gračanin ponedjeljak, 8. svibnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv SuperImage 
Namjena Povećavanje razlučivosti slika uz AI
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan

Rješenja i aplikacija koje koriste umjetnu inteligenciju za različite zadatke ima sve više, a SuperImage je još jedna takva aplikacija. Koristi MNN (Mobile Neural Network), mobilnu neuronsku mrežu koju je razvila tvrtka Alibaba i specifično optimizirala za korištenje na uređajima s limitiranim resursima, baš kao što su pametni telefoni.

Osim toga, koristi Real-ESRGAN (poboljšana verzija suparničke mreže ESRGAN) koji je treniran na čisto sintetičkim podacima i dosad se već pokazao prilično uspješnim upravo u zadacima obrade slike u smislu povećanja razlučivosti. Što to zapravo znači? Jednostavno, da SuperImage doista postiže zanimljive rezultate kad se želi povećati razlučivost slike.

Čitavu je stvar relativno lako koristiti; samo valja izabrati sliku kojoj se želi udvostručiti razlučivosti, eventualno eksperimentirati s jednim od tri dostupna moda rada, odrediti izlazni format te samo dodirnuti gumb Upscale. Cjelovita obrada slike se odvija na samome uređaju (nije potrebna internetska veza), a performanse izravno ovisno o njegovim hardverskim mogućnostima premda na sam rezultat u dobrim dijelom neće trebati dugo čekati.

Jednom kad je procesiranje završeno, slika će automatski biti pohranjena na unutarnju memoriju telefona i dostupna za pregledavanje. Zasad je dostupna samo inačica za Android telefone, no u planu je izdanje namijenjeno računalima.