Threema - komunikacijska aplikacija koja omogućava sigurnu i šifriranu komunikaciju

Riječ je o poznatom servisu koji pri komunikaciji nudi visoku razinu sigurnosti oslanjajući se na end-to-end enkripciju. Sve što se razmjenjuje putem aplikacije je šifrirano, a to znači da će poruke, kao i datoteke moći pregledavati samo oni kojima su i namijenjeni…

Matija Gračanin ponedjeljak, 5. rujna 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Threema 
Namjena Aplikacija za šifriranu komunikaciju
Android Play Store / App Gallery
iOS App Store
Cijena 40 kn

Threema je poznata aplikacija za komunikaciju koja se svrstava u kategoriju komunikacijskih aplikacija više razine sigurnosti. Naime, koristi end-to-end šifriranje koje je implementirano kroz kriptografsku biblioteku NaCl, a to znači da nudi doista visoku razinu sigurne komunikacije te pri svemu tome pazi na privatnost korisnika.

Naime, Threema se može koristiti posve anonimno. Nigdje nije potrebno unijeti svoj broj telefona (dobiva se jedinstveni anonimni Threema ID) pa se može koristiti i na smartfonima i tabletima bez SIM kartice, aplikacija je otvorenog koda, a čitav je sustav dizajniran tako da se maksimalno smanji količina podataka koja mora biti generirana na poslužiteljima koji se, usput budi rečeno, nalaze u Švicarskoj.

Poruke će automatski biti uklonjene jednom kada su dostavljene onome kome su i namijenjene, podaci se čuvaju lokalno na pametnom telefonu, a sve što se nalazi na internoj memoriji ujedno će biti i šifrirano. Dakako, tu je i niz drugih sigurnosnih karakteristika i zgodnih detalja kao što je, na primjer, mogućnost verificiranja kontakata skeniranjem QR koda ili usporedbom otisaka prstiju.

Što se općih mogućnosti tiče, Threema nudi sve što bi se od aplikacija ovoga tipa moglo i očekivati, pa i više do toga. Tako je tu podrška za razmjenu tekstualnih poruka, individualni te grupni glasovni i videorazgovori, podrška za razmjenu datoteka, mogućnost stvaranja grupa, opcija za održavanje anketa te koješta drugo.

Ipak, sve to ima i svoju cijenu. Threema ne skriva svoj programski kôd (čak ga povremeno provjeravaju i nezavisne revizije), ali aplikaciju se mora platiti 40 kuna (nema pretplatnog modela). Doduše, činjenicu da se aplikacija mora platiti može se promatrati i kroz prizmu zajamčene sigurnosti.

Zanimljivo je i to da je nedavno objavljena posebna inačica aplikacije (Threema Libre) koja je dostupna putem F-Droid trgovine aplikacijama otvorenog koda, a koja je posebna po tome što ne koristi i na zahtijeva korištenje Googleovih API-ja i biblioteka što, iz aspekta sigurnosti i anonimnosti, ovu komunikacijsku aplikaciju samo čini dodatno zanimljivom.