Tor Browser - poznati web preglednik za privatno i anonimno surfanje

Sada već slavni web-preglednik koji se temelji na Firefoxu i koji korištenje mreže Tor čini jednostavnim te time omogućuje da se Internetom surfa anonimno. Dakako, popularnost mu jamči i činjenica da je neizostavan kad se želi pristupiti Dark webu...

Matija Gračanin srijeda, 21. srpnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Tor Browser
Namjena Web preglednik za anonimno surfanje
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Tor ili The Onion Router je mreža anonimnosti koja svojim korisnicima omogućuje visoku razinu privatnosti i anonimnosti pri korištenju Interneta. Sama se mreža sastoji od brojnih računala, pretežito volonterskih, kroz koji prolazi kriptografski zaštićen promet samih korisnika mreže.

Konkretnije, mrežni promet Tor mreže najprije će biti trostruko šifriran, nakon toga će proći kroz tri nasumično odabrana Tor čvora gdje se na svakom čvoru dešifrira jedan sloj. Od tuda i naziv The Onion Router; baš kao što luk ima slojeve, tako je i mrežni promet slojevit.

Konačno, treći čvor dešifrira zadnji sloj te zatim šalje korisnikov upit na odredište. Time se osigurava određena razina anonimnosti dok se surfa webom, a svakako se štiti i privatnost korisnika. Tor Browser je ujedno i službeni web preglednik čitavog projekta, a budući da se temelji na Firefoxu, nudi otprilike isti set mogućnosti.

Doduše, tu su neki specifični dodaci i mogućnosti svojestvene ovom web pregledniku, a sam Tor Browser dolazi i s predinstaliranim dodacima kao što su HTTPS Everywhere i NoScript. Bilo kako bilo, ovo je web preglednik koji se može koristiti za ono svakodnevno surfanje, a iako rad putem mreže Tor može biti sporiji, mala je to cijene za razinu privatnosti koju pruža.

 BT slušalice sa kontrolnim gumbom i sklopivim dizajnom

MARSHALL Monitor ANC

Driveri od 40mm za proizvodnju vrhunskog zvuka, Active Noise Cancelling, do 45 sati slušanja uz bluetooth, 32 ohma, 96 dB, 20 Hz – 20 kHz

1.699 kn 2.299 kn Kupi

TWS party zvučnik s ugrađenim svijetlima i bežičnim mikrofonom

JBL PartyBox On-The-Go

Bluetooth, USB, AUX i TWS, IPX4, trajanje baterije do 6h, frekvencijski odziv: 50Hz – 20KHz, snaga 100W

1.999 kn 2.389 kn Kupi