Tor Browser - poznati web preglednik za privatno i anonimno surfanje

Sada već slavni web-preglednik koji se temelji na Firefoxu i koji korištenje mreže Tor čini jednostavnim te time omogućuje da se Internetom surfa anonimno. Dakako, popularnost mu jamči i činjenica da je neizostavan kad se želi pristupiti Dark webu...

Matija Gračanin srijeda, 21. srpnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Tor Browser
Namjena Web preglednik za anonimno surfanje
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Tor ili The Onion Router je mreža anonimnosti koja svojim korisnicima omogućuje visoku razinu privatnosti i anonimnosti pri korištenju Interneta. Sama se mreža sastoji od brojnih računala, pretežito volonterskih, kroz koji prolazi kriptografski zaštićen promet samih korisnika mreže.

Konkretnije, mrežni promet Tor mreže najprije će biti trostruko šifriran, nakon toga će proći kroz tri nasumično odabrana Tor čvora gdje se na svakom čvoru dešifrira jedan sloj. Od tuda i naziv The Onion Router; baš kao što luk ima slojeve, tako je i mrežni promet slojevit.

Konačno, treći čvor dešifrira zadnji sloj te zatim šalje korisnikov upit na odredište. Time se osigurava određena razina anonimnosti dok se surfa webom, a svakako se štiti i privatnost korisnika. Tor Browser je ujedno i službeni web preglednik čitavog projekta, a budući da se temelji na Firefoxu, nudi otprilike isti set mogućnosti.

Doduše, tu su neki specifični dodaci i mogućnosti svojestvene ovom web pregledniku, a sam Tor Browser dolazi i s predinstaliranim dodacima kao što su HTTPS Everywhere i NoScript. Bilo kako bilo, ovo je web preglednik koji se može koristiti za ono svakodnevno surfanje, a iako rad putem mreže Tor može biti sporiji, mala je to cijene za razinu privatnosti koju pruža.

 

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi