Vimeo - jedna od najstarijih platformi za dijeljenje videozapisa koja okuplja umjetnike

Vimeo je još jedna iznimno popularna platforma za dijeljenje videozapisa koju se nerijetko uspoređuje s Youtubeom. No, na ovoj se platformi ponajprije cijeni kvaliteta materijala, pa se tijekom vremena prometnula u svojevrsnu zajednicu vizualnih kreativaca…

Matija Gračanin srijeda, 13. listopada 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Vimeo 
Namjena Platforma za dijeljenje videozapisa
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Vimeo je platforma za dijeljenje videozapisa koju je pokrenula skupina filmaša još davne 2004. godine, a od tada pa do danas, okuplja više od 80 milijuna kreatora sadržaja koji su većinom umjetnici u različitim područjima, od filma, preko animacije pa sve do glazbe. Premda se Vimeo često uspoređuje s Youtubeom, razlika vrlo brzo postaje evidentna.

Naime, kako se tijekom vremena pozicionirao kao platforma putem koje profesionalci promoviraju svoje uratke, kvaliteta sadržaja koji se može pogledati na daleko je višoj razini i u tome je smislu dostupan sadržaj tako i filtriran (kriteriji da bi neki video bio objavljen su prilično jasni i strogi), a zajednica zahvalnija za konstruktivnu kritiku.

Osim toga, po vrsti sadržaja, ne može se izravno uspoređivati s Youtubeom kod kojega je sadržaj šarolik i cilja se na opću publiku, dok se Vimeo više usmjerava na umjetnost. To zapravo znači da obiluje indie filmovima, raznim dokumentarcima i kratkim filmovima, čime zapravo postaje idealnim izvorom videosadržaja za sve one koji traže nešto drukčije od klasičnih komercijalnih videozapisa.

Ali ponajprije i onima koji žele stvarati sadržaje što je naglašeno i samom aplikacijom koja je zamišljena manje kao medij kroz koji će se sadržaj konzumirati, koliko da omogući kreatorima da dijele svoje video uratke. Samo gledanje sadržaja je besplatno (iako postoji sadržaj za koji je potrebno platiti), no ono što će mnogima biti važno, nigdje nema reklama pa je iskustvo gledanja tim bolje.

Doduše, kreatori će dijeljenje videozapisa morati plaćati i to kroz više pretplatnih modela koji izravno ovise o tome koliko će se sadržaja s drugima dijeliti i hoće li koristiti live streaming ili ne. Svejedno, svi oni koji žele uživati u zanimljivom video sadržaja ili žele svoje jedinstvene uratke podijeliti sa zajednicom kreatora, Vimeo je aplikacija koju trebaju probati.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


Bookshelf stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE1 ACTIVE

2 x 50W s integriranim A/B pojačalom, čista keramičko aluminijska konus tehnologija, WDT valovod za poboljšanu pokrivenost prostorija, podesivi bas i visoki tonovi, 40Hz-25kHz.

9.899 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnici

KEF LSX

Apple Airplay 2, Spotify Connect, Tidal, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth, KEF Control aplikacija, Uni-Q driveri, 48kHz/24bit, 59Hz - 28kHz .

8.999 kn Kupi