Zaštitite svoje račune potvrdom u dva koraka - Authy

Mnogi se za ograničavanje pristupa svojim korisničkim računima oslanjaju tek na lozinku što je iz današnjeg aspekta računalne sigurnosti u najmanju ruku nedovoljno pa bi svatko tko drži do sigurnosti trebao barem za račune koji to omogućuju uključiti potvrdu u dva koraka…

Matija Gračanin petak, 21. kolovoza 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Authy
Namjena Potvrda u dva koraka
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno

Incidenata u kojem dolazi do krađa podatka među kojima su i lozinke ima sve više, a nerijetko se oveće baze lozinki mogu slobodno pronaći ne samo na otvorenom Internetu nego i na dark webu. Sve to znači samo jedno; oslanjati se samo na lozinku kao metodu ograničavanja pristupa korisničkim računima može biti itekako opasno, a još je gore ako se za više računa koristi ista lozinka.

Srećom, dodati još jednu razinu sigurnosti koja, premda također ne nudi stopostotnu zaštitu no itekako pomaže, zapravo je vrlo lako. Dakako, riječ o dvostrukoj autentifikaciji ili potvrdi (provjeri) u dva koraka, odnosno, skraćeno - 2FA. Stvarčica radi prilično jednostavno, nakon što se unese lozinka, bit će potrebno unijeti i odgovarajući generirani kod kako bi se konačno pristupilo računu. Ti se kodovi mogu dobivati kao SMS poruka, što je manje sigurno, ili putem aplikacija koje će kodove generirati čak i bez potrebe za internetskom vezom.

Najpopularnija aplikacija za generiranje kodova je Google autentifikator, no postoji i daleko bolja alternativa – Authy. Podržava velik broj servisa, omogućava izradu pričuvnih kopija (korisno kod gubitka pametnog telefona i prijelaza na novi uređaj), nudi zaštitu pristupa aplikaciji PIN-om (pa nije potrebno na drukčiji način ograničavati pristup pametnom telefonu), a poseban je bonus to što omogućava korištenje potvrde u dva koraka čak i kod onih servisa koji koriste isključivo SMS tokene.

Omogućeno je i korištenje aplikacije na više uređaja istovremeno, no kako je to samo po sebi određeni sigurnosni rizik, tu je opciju možda najbolje ostaviti isključenom. Bilo kako bilo, ovo je aplikacija koju vrijedi imati na svojem telefonu kad se koristi potvrda u dva koraka.