Apple priprema nove pretplatničke pakete za svoje usluge

Appleov fokus na usluge umjesto hardvera vidljiv je posljednjih nešto više od godine dana, kako na kompanijskoj strategiji, tako i u financijskim rezultatima

Sandro Vrbanus subota, 15. kolovoza 2020. u 12:00

Kada je Apple, početkom prošle godine, revidirao svoje poslovne planove i najavio da će ubuduće fokus stavljati na usluge, malo tko je očekivao da će se od tada toliko toga promijeniti. Osim što su lansirali svoje pretplate na igre (Apple Arcade) i TV sadržaje te vlastitu kreditnu karticu, Apple je ove godine velik dio svojeg rasta prihoda ostvario upravo od usluga – kupnje aplikacija i raznih pretplata. Jedan od uzroka tome je i činjenica da su ljudi diljem svijeta bili prisiljeni dane provoditi u kući i onda su trošili na razne digitalne sadržaje.

Kako bi dodatno kapitalizirao na ovom rastu popularnosti, Apple bi u listopadu, zajedno s malo zakašnjelim predstavljanjem novih iPhonea, trebao predstaviti i svoje nove pretplatničke pakete, navodnog naziva Apple One. Po uzoru na Amazon Prime ili Google One, jednom pretplatom korisnik bi dobivao više usluga, a samim time kompanija bi mogla svoje manje popularne servise vezati uz one popularnije i tako ih približiti korisnicima, sve za cijenu jedne mjesečne pretplate.

Nekoliko razina pretplate

Unutar Apple One sustava, ili kako će se već zvati, našlo bi se nekoliko razina pretplate. Najniža bi trebala uključivati Apple Music i Apple TV+, sljedeća bi na to pridodala i Apple Arcade, ona nakon toga i Apple News+ uslugu, dodani iCloud prostor za pohranu podataka i slično. Bilo koji od ovih razreda bit će moguće podijeliti i s obitelji, odnosno unutar jedne pretplate usluge će moći koristiti više osoba. Cijene će biti postavljene tako da se u paketu usluge plaćaju 2 do 5 dolara mjesečno manje nego da se uzimaju zasebno.

Osim toga, Apple će predstaviti i sasvim novu uslugu koja će se baviti zdravljem i fitnessom. Unutar nje bit će dostupni sadržaji i vodiči za vježbanje nekoliko vanjskih kompanija, doznaje Bloomberg.

Nove pretplate navodno su već ugrađene u iOS 14, koji bi za ažuriranje trebao također postati dostupan u listopadu, nakon najave iPhonea 12.