Appleov patent opisuje MacBook kao postaju za bežično punjenje iPhonea

Nije tajna da Apple želi kroz koju godinu izbaciti i posljednji priključak s iPhonea i prijeći u potpunosti na bežično punjenje. Ovoga tjedna odobreni patent omogućit će im i da laptope pretvore u punjače

Sandro Vrbanus srijeda, 6. siječnja 2021. u 17:10

Američki patentni ured ovoga je tjedna Appleu odobrio dva patenta koji opisuju reverzno indukcijsko punjenje uređaja kao što su iPhone ili Apple Watch – i to na kućištu MacBooka. U prijenosno računalo Apple, čini se, planira ugraditi niz zavojnica za bežično punjenje, i to na više mjesta. Neke bi bile smještene na odmorištima za ruke lijevo i desno od touchpada, a neke izvana, na poklopcu prijenosnika.

Ove zavojnice aktivirale bi se kada bi korisnik na njih postavio iPhone, kućište slušalica AirPods, Apple Watch ili kakav drugi uređaj koji podržava bežično punjenje, i tako bi MacBook u budućnosti mogao postati punjač manjih uređaja. S obzirom na veličinu i snagu napajanja MacBooka, on bi bio u stanju puniti i više manjih uređaja istodobno.

Korak prema iPhoneu bez priključaka?

Prelazak na bežično punjenje dugoročni je cilj Applea, koji gotovo da i ne taji da bi kroz koju godinu mogao s iPhonea izbaciti i posljednji, Lightning, priključak, te tako imati prvi iPhone bez ikakvih priključaka, samo s bežičnim povezivanjem. Za ostvarenje te vizije bit će nužno ljudima približiti bežično punjenje i punjače imati na svakom koraku, a ugradnja istih u MacBook sigurno bi značajno olakšala život onima koji će koristiti i prijenosnik i mobitel (i sat i slušalice…) s logotipom jabuke.

Vlasnike više Appleovih uređaja ova bi inovacija oslobodila nošenja više od jednog kabela na put, a poništila bi i problem nepostojanja strujnog adaptera u kutijama novih uređaja – umjesto adaptera i bežičnog punjača koristio bi se MacBook.

Međutim, ugradnja zavojnica za punjenje u MacBook nije tako jednostavna. Naime, ti su uređaji danas načinjeni od aluminija, materijala koji ne podržava bežično punjenje kroz sebe. Apple će stoga morati na prijenosnicima izraditi otvore prekrivene plastikom ili staklom kako bi se indukcijsko punjenje moglo obavljati kroz njih.