Predstavljeni su MacBook Pro i iMac zasnovani na Appleovim čipovima M3

Nakon dugo vremena Apple je održao, po našem vremenu, jedan "noćni" event. Na njemu su predstavljena samo tri nova računala, opremljena već trećom generacijom vlastitih procesora

Sandro Vrbanus utorak, 31. listopada 2023. u 12:10

Apple je prošle noći održao jedan pomalo izvanredni događaj, naslova Scary Fast, na kojem je predstavio ovogodišnje modele svojih prijenosnih i stolnih računala. Događaj je trajao neuobičajeno kratko, tek oko pola sata, a bio je neobičan i po terminu održavanja – po hrvatskom je vremenu započeo u 1 sat iza ponoći. Predstavljanje je bilo posvećeno samo jednoj temi, računalima s novom generacijom Appleovih procesora na ARM tehnologijom M3.

Linija M3 na 3 nm

Procesori serije M3 prvi su čipovi za računala izrađeni 3-nanometarskom tehnologijom i donose, kako to Apple kaže, "dramatično poboljšanje performansi". U trećoj generaciji također dolaze tri varijante ovog procesora: M3, M3 Pro i M3 Max. Svi oni povećavaju broj tranzistora u GPU, CPU, Neuralnim jezgrama, više objedinjene memorije i općenito omogućavaju brže izvođenje svih zadaća. Ističu se tako hardverska nativna podrška za ray tracing i mesh shading, kodek AV1 te tehnologija dinamičkog cachiranja u GPU jezgrama.

Apple nije odmah otkrio točne performanse već je, kako to običava činiti, na prezentaciji tek šturo označenim grafovima prikazao koliko je linija M3 bolja od – generacije M1. Kažu da M2 u svakoj izvedbi donosi 30%-tno ubrzanje u odnosu na M1 u performance jezgrama i 50% u efficiency jezgrama. U odnosu na M2 ta bi poboljšanja trebala biti 30% i 15%. Neuralni engine brži je 60% od onoga u M1 te 15% od pandana u prošloj generaciji, M2, objavljeno je naknadno, uz vječnu napomenu "ovo su najnapredniji čipovi ikada izrađeni za osobna računala".

MacBook Pro

Nakon toga, red je bio vidjeti i koja računala zaslužuju dobiti ove napredne SoC-ove. Prva u tom nizu bit će linija naprednih prijenosnika MacBook Pro. u ovom izdanju dobit će tek nove procesore i prepoznatljivu, mat crnu (Space Black) boju, koja će biti pridodana ponudi. Tehnologija eloksiranja, kojom je crni premaz apliciran na kućište, ima za cilj smanjiti vidljivost otisaka prstiju na površinama. Uz crnu, prijenosnici će i dalje u ponudi imati srebrnu i sivu (Space Gray) boju.

Osvježena su oba modela MacBooka Pro, dijagonale 14 i 16 inča, s time da će samo 14" model dobiti varijante sa sva tri procesora (M3, M3 Pro i M3 Max), dok će onaj s ekranom od 16" dolaziti samo u "Pro" i "Max" izvedbama.

Oveći napredak najavljen je i u autonomiji, pa bi ova linija MacBooka Pro trebala ponuditi čak do 22 sata rada s jednim punjenjem baterije. To je dvostruko više nego što je nudila posljednja generacija istog računala zasnovanoga na Intelovim procesorima.

Početna cijena MacBooka 14" s procesorom M3 je 1.599 dolara, varijanta s M3 Pro koštat će najmanje 1.999 dolara, dok će ulazni model MacBooka Pro od 16"s čipom M3 Pro koštati 2.299 dolara. Prodaja počinje 7. studenoga.

iMac

Osim prijenosnika, generacija M3 obogatit će i ponudu stolnih all-in-one računala, pa će prvi model s novim procesorima biti 24-inčni iMac. On dolazi u neizmijenjenom izdanju izvana, i dalje u sedam razigranih boja, ali uz značajno poboljšanje performansi.

Bit će dvostruko brži od modela s M1 čipom, a dolazit će samo u dvije ulazne varijante čipa M3: sa 8 ili 10 GPU jezgri. M3 Pro i Max na iMacu za sada neće biti dostupni. Sve ostale karakteristike ostaju nepromijenjene u odnosu na prethodnu generaciju.

Prodaja novog M3 iMaca također započinje 7. studenoga, a početna će mu cijena biti ista kao i do sada, 1.299 dolara.

I na kraju, Apple ne bi bio to što jest da nam nije priredio jedan "easter egg", o kojem se već sada na društvenim mrežama već naširoko priča. Cijeli ovaj video predstavljanja novih procesora i računala, istaknuli su na kraju, snimljen je isključivo – iPhoneom. Korišten je napredni sustav kamera modela iPhone 15 Pro Max, kojim su snimani govornici, lokacije, pa čak i kadrovi iz drona. Video montaža odrađena je, naravno, na Macu.

Snimka eventa: