Siri više neće automatski imati ženski glas

Do sada se prilikom postavljanja uređaja, korisnicima automatski postavio ženski glas za Siri, a ostali su se glasovi mogli izabrati kasnije u postavkama

Matej Markovinović petak, 2. travnja 2021. u 06:00

Promjenom u šestoj iOS 14.5 beta verziji, Apple uklanja zadani ženski glas za Siri. Tako će se korisnike prilikom postavljanja iPhone ili iPad uređaja, tražiti da odaberu željeni glas Appleovog asistenta, prenosi TechCrunch.

Apple također predstavlja dva potpuno nova glasa za Siri čije se izvorne snimke prenose kroz Appleov Neural program pretvorbe teksta u govor, čineći da glasovi „organski protječu kroz fraze koje se generiraju u hodu“. Novi su glasovi trenutno dostupni za govornike engleskog jezika.

Kako prenosi TechCrunch, Siri dobiva čak 25 milijardi glasovnih zahtjeva mjesečno na preko 500 milijuna uređaja. Apple u izjavi za The Verge ne skriva oduševljenje predstavljanju novih glasova za Siri i nove opcije prilikom postavljanja uređaja.

„Ovo je nastavak Appleove dugogodišnje predanosti raznolikosti i uključivanju, ali i proizvodima te uslugama osmišljenim da bolje odražavaju raznolikost svijeta u kojem živimo“, objašnjavaju iz Applea.