Facebook umjetnom inteligencijom protiv suicida

Facebook je razvio novu tehnologiju koja uz pomoć umjetne inteligencije bolje raspoznaje ima li koji od njihovih korisnika suicidalne namjere

Stjepan Bilić petak, 1. prosinca 2017. u 07:00

Tehnologiju je već dosta vremena nemoguće ignorirati. Koliko god se bunili kako nam je zbog nje privatnost svakim danom sve manja to u neku ruku i ne mora biti nužno loše. Uzmimo za primjer Facebook.

Koliko god nam se činilo kako je ova društvena mreža ovdje tek toliko da poznanicima i potencijalnim stalkerima objavimo što ima novoga kod nas ona je u pozadini i znatno više od toga. Poznato je kako Facebook duže vrijeme testira različite opcije kojima bi pomogao osobama koje tijekom tipkanja s drugim ljudima ili u vlastitim objavama na zidu, u vidu teksta ili videa pokažu suicidalne sklonosti.

Zadnjih godina u SAD-u su u pogonu različiti alati kojima se takve objave mogu posebno označiti i ukazati Facebookovom timu na njih. Dosadašnji sustav je bio izričito manualan jer je zahtijevao od drugih korisnika da osobno označe post za kojeg smatraju da svojim sadržajem upućuje na mogućnost suicida.

Nakon što bi se korisnik za kojeg je netko od prijatelja izrazio zabrinutost ponovno logirao na Facebook pojavila bi se poruka u kojoj Facebook nudi pomoć u vidu spajanja s prijateljima ili sa službom stručne pomoći (suicide helpline). No, Facebook ovog puta ide korak dalje - uključuje umjetnu inteligenciju.

Zahvaljujući novoj tehnologiji o kojoj iz Facebooka ne otkrivaju previše detalja brže će se otkivati osobe čije objave budu upućivale na mogući suicid. To je moguće iz tog razloga što umjetna inteligencija uživo nadgleda razgovore, objave video sadržaja i prijenose u živo. U slučaju prepoznavanja određenih obrazaca poput komentara „jesi li dobro“, „što ti je“, „mogu li ti kako pomoći“ i sl. Facebook može znatno brže uzbuniti stručne službe kako bi osoba na vrijeme dobila stručnu pomoć, kako ne bi izvršila suicid.

 

Here's a good use of AI: helping prevent suicide. Starting today we're upgrading our AI tools to identify when someone...

Posted by Mark Zuckerberg on Monday, November 27, 2017

Iz Facebooka navode kako su samo tijekom listopada zahvaljujući novom AI alatu (umjetnoj inteligenciji) uspjeli više od 100 puta na vrijeme reagirati i povezati stručne službe s osobama koje su si htjele nauditi. Mark Zuckerberg je u svojoj objavi napomenuo kako unatoč tome što se danas bojimo kako bi nam umjetna inteligencija mogla nauditi u budućnosti, nesporno je da ona danas spašava živote.

U prilog Zuckerbergovoj tvrdnji ide i jedna nedavna studija (Predicting Risk of Suicide Attempts Over Time Through Machine Learning) koja se oslanja na strojno učenje kako bi predvidjela hoće li neka od testiranih osoba pokušati suicid u iduće dvije godine. Rezultati su pokazali kako je stroj u 80 do 90% slučajeva predvidio točan ishod, a preciznost je bila i veća kada je trebao predvidjeti hoće li neka osoba pokušati suicid u idućih tjedana dana – 92%. Testiranjem je obuhvaćeno 5.167 osoba, od kojih je 3.250 pokušalo suicid dok je 1.917 osoba bilo sklono samoozljeđivanju, ali bez suicidalnih misli. Više o toj studiji možete pročitati ovdje.

Osim umjetne inteligencije Facebook će u sustav za rano prepoznavanje suicidalnog ponašanja uključiti i dodatno ljudstvo kako bi se bavili ovim problem. Facebook se nada kako će ovaj sustav uskoro zaživjeti na većini svjetskih tržišta. Nažalost Europski korisnici Facebooka od njega neće imati koristi jer Europski zakoni brane profiliranje korisnika.

Kao što smo na početku teksta naveli to je u jednu ruku dobro, ali i loše. Dobro je iz tog razloga što korisnici iz EU mogu biti koliko-toliko sigurni kako nitko dodatno ne nadgleda njihovu korespondenciju s drugim osobama, a loše iz razloga što osoba s naizgled nerješivim problemima zbog zakona na snazi možda neće dobiti adekvatnu pomoć u potrebnom trenutku.