Sheryl Sandberg nakon 16 godina odlazi iz Uprave Mete

Dugogodišnja operativna direktorica Facebooka, pa kasnije Mete, odlučila je napustiti sve izvršne funkcije u toj kompaniji i ostati joj pridružena samo kao savjetnica

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. siječnja 2024. u 12:44

Sheryl Sandberg ovoga je tjedna objavila da napušta upravni odbor Mete, krovne kompanije Facebooka, nakon 12 godina. U svibnju će uprava biti ponovno birana, a ona se neće kandidirati za produženje mandata, objavila je na svojem računu na Facebooku.

Rastanak nakon gotovo 16 godina

Karijera Sheryl Sandberg (54) u Facebooku započela je još 2008. godine, nedugo nakon što je bila upoznala Marka Zuckerberga, a on joj odmah ponudio ulogu generalne operativne direktorice (COO) te društvene mreže. Ona je potom odlučila napustiti dotadašnji posao u Googleu, gdje je radila u odjelu za prodaju i izdavaštvo, pa se pridružila Facebooku i tamo ostala više od 14 godina, i nakon formiranja krovne kompanije Meta, na istoj poziciji. Cijelo to vrijeme imala je ulogu drugog čovjeka Mete, odmah iza Zuckerberga, od kojega je često bila prisutnija i istaknutija u javnosti.

S funkcije COO-a Mete odstupila je službeno u lipnju 2022. godine te prešla u upravni odbor, smanjujući tako svoj utjecaj na svakodnevna poslovna pitanja. Sada poručuje da je "poslovanje Mete snažno i dobro pozicionirano za budućnost", pa je stoga odlučila kako je pravo vrijeme za odlazak. Nakon kraja mandata u upravnom odboru, ostat će pridružena Meti tek kao savjetnica.

Zuckerberg joj se i formalno zahvalio komentirajući objavu na Facebooku. " vala ti, Sheryl, na izvanrednim doprinosima koje si dala našoj tvrtki i zajednici tijekom godina. Tvoja predanost i vodstvo bili su ključni u pokretanju našeg uspjeha i zahvalan sam na nepokolebljivoj predanosti meni i Meti tijekom godina. Veselim se sljedećem zajedničkom poglavlju!", napisao je.