Mi True Wireless Earbuds Basic S

Zadržavanjem dobitne formule - odličnog omjera cijene i performansi - Mi nastavlja nuditi jedne od najisplativijih bežičnih slušalica na tržištu

Davor Šuštić ponedjeljak, 30. studenog 2020. u 13:41
SPECIFIKACIJE
Bluetooth Bluetooth 5.0
Kodeci SBC, AAC
Baterija Do 4 h (slušalice) + dodatnih 12 h (kutijica)
Konektor Micro-USB
Jamstvo 1 godina

Bežične slušalice Mi True Wireless Earbuds Basic, također poznate kao Redmi AirDots, u našem su prethodnom usporednom testu osvojile nagradu za najisplativiju kupnju na tržištu. Te su slušalice sada zamijenjene modelom Basic S (puna oznaka mu je TWSEJ05LS), koji je identična dizajna i konstrukcije, ali nešto se brže povezuju s mobitelom te nude takozvani Game Mode, način rada s nižim bežičnim latencijama, namijenjen mobilnom igranju. Game Mode aktivira se trostrukim pritiskom tipke na vanjskoj strani bilo koje slušalice, a doima se relativno beskorisnim – trajanje baterije skraćuje na oko dva sata, a ne uspijeva posve eliminirati kašnjenje zvuka za akcijom, stoga još uvijek nije moguće ugodno igrati igre koje su vrlo osjetljive na taj aspekt, poput svih ritmičkih naslova, nalik Guitar Herou. Prilikom slušanja glazbe i gledanja videa Game Mode je nepotreban, jer latencija u glazbi nije relevantna stavka, a kod videa ometajućeg kašnjenja zvuka za slikom ionako nema.

U svakom drugom pogledu, radi se o identičnim slušalicama, stoga možemo samo ponoviti sve što smo već napisali za prvu verziju tog modela.

Zahvaljujući cijeni od samo 219 kuna, radi o jednima od najisplativijih TWS slušalica na tržištu. Ovo osobito vrijedi za korisnike kojima je stalo do što kompaktnije i diskretnije izvedbe slušalica i kutijice za prenošenje, odnosno punjenje baterije. Mi True Wireless Earbuds Basic S u tom smislu zaista oduševljavaju te se ubrajaju među najsitnije modele na testu. Kutijica za punjenje malo je uža i malo deblja od kutija šibica pa je također lako prenosiva.

Minimalističke, izrazito kompaktne slušalice prati isto takva kutijica. Puni se preko Micro-USB konektora
Minimalističke, izrazito kompaktne slušalice prati isto takva kutijica. Puni se preko Micro-USB konektora

Iako posve plastične, slušalice su čvrsto sklopljene, ali i otporne na znoj i kišu (rejting IPX4). Oblik i izrazito mala masa čine ih iznimno udobnima, a izostanak dodatnih stabilizatora ne utječe na čvrstoću u ušima – ne pokazuju nikakve tendencije nehotičnom ispadanju. Isporučuju se s tri seta silikonskih umetaka za uši, različitih veličina.

Kao što smo već spomenuli, vanjske stranice kućišta mogu se pritisnuti. Tvrdoća tih tipki dobro je pogođena pa ih nije naporno koristiti kada su slušalice u ušima. Jedan pritisak bilo koje tipke pokreće i pauzira glazbu te odgovara na telefonske pozive, a dvostruki pritisak pokreće glasovnog asistenta. Prebačaj pjesama i reguliranje glasnoće zvuka obavljaju se na mobitelu – te radnje nisu dodijeljene tipkama, što smatramo jednim od malobrojnih nedostataka ovih slušalica. Mikrofoni za telefoniranje i klafranje s glasovnim asistentom iznenađujuće su dobri i ostaju sasvim upotrebljivi čak i u nepovoljnijim okolinama.

S obzirom na zaista kompaktne gabarite, očekivali smo da baterija slušalica neće potrajati više od tri sata, ali to joj ipak polazi za rukom – autonomija iznosi oko četiri sata, a punjenje u kutijici traje sat i pol. Kutijica ima bateriju kapaciteta 300 mAh te baterije u slušalicama (43 mAh) triput može napuniti. Njeno punjenje traje dva sata. Obavlja se preko Micro-USB konektora.

Kvaliteta zvuka još je jedan aspekt u kojem Xiaomijeve slušalice nude mnogo više no što bi se za traženi novac moglo očekivati. Premda zvučnu sliku ne bismo nužno nazvali pomno izbalansiranom, prije svega zato što su basovi poprilično naglašeni, zvuk Mi True Wireless Earbuds Basica S mnogim će korisnicima biti vrlo privlačan. Grmljavina basa ipak nije tolika da bi dolazilo do gušenja vokala i instrumenata; srednjetonsko područje zvuči zadovoljavajuće čisto i detaljno. Malo je pojačan i prijelaz sa srednjih na visoke frekvencije pa pojedini vokali znaju zazvučati sibilantno, ali zauzvrat je eliminiran doživljaj mutnosti i zatvorenosti prezentacije. Osvrnemo li se još jednom na cijenu od 219 kuna, zvuk ovih slušalica spremni smo proglasiti odličnim.

Cijena ovih slušalica velik je problem za konkurentske modele, jer ako želite proći što jeftinije, a dobiti što višu kvalitetu, praktički nema smisla tražiti dalje.

Mi True Wireless Earbuds Basic S

  • Odlična kvaliteta zvuka s obzirom na cijenu
  • Dobar mikrofon za telefoniranje
  • Kompaktna i minimalistička izvedba slušalica i kutije
  • Udobne za nošenje
  • Izvrstan omjer uloženog i dobivenog
  • Micro-USB konektor za punjenje
  • Glasnoća zvuka i prebacivanje pjesma ne mogu se izvesti pomoću kontrola na slušalicama
  • Jednogodišnje jamstvo
Kvaliteta zvuka 9
Isplativost 10
UKUPNI DOJAM 9
Bug 337 prosinac 2020.

Bežične slušalice do 500 kuna