Jabees Firefly 2

Drugo izdanje modela Firefly ispravlja sve greške prethodnika i stasa u jedne od najboljih bežičnih slušalica u kategoriji do 500 kuna

Davor Šuštić ponedjeljak, 30. studenog 2020. u 13:41
SPECIFIKACIJE
Bluetooth Bluetooth 5.0
Kodeci SBC, AAC
Baterija Do 10 h (slušalice) + dodatnih 20 h (kutijica)
Konektor USB-C
Jamstvo 1 godina

Iako je prvo izdanje slušalica Firefly ostavilo mlak dojam, Jabees se nije dao obeshrabriti – zasukali su rukave i proizveli mnogo, mnogo boljeg nasljednika. Firefly 2 spada među najbolje testirane slušalice u kategoriji do 500 kuna te ih možemo svesrdno preporučiti.

Za početak, izrazito su otporne na vanjske utjecaje – rejting IPX7 jamči da će izdržati pola sata na dubini od jednog metra, što znači da im znojenje prilikom trčanja ili vježbanja u teretani ne može ništa. Kućišta slušalica načinjena su od čvrste plastike, a na vanjskom dijelu obje slušalice nalazi se gumena tipka. Pomoću tih tipki obavljat ćete sve uobičajene radnje: pauzirati glazbu, prebacivati pjesme (dvostruki pritisak), namještati glasnoću zvuka (pritisak i držanje), aktivirati glasovnog asistenta (trostruki pritisak), javljati se na telefonske pozive te ih prekidati. Tipke valja pritisnuti prilično energično, što rezultira neugodnim nabijanjem slušalica u ušni kanal. Možete si pomoći pridržavanjem slušalica palcem i srednjakom, no još bolje rješenje bile bi nešto mekše tipke.

Podržan je i takozvani Ambient Sound Mode, način rada u kojem mikrofoni snimaju zvukove okoline i prenose ih kroz slušalice. Aktivira se trostrukim pritiskom tipke na lijevoj slušalici, ali moramo priznati da nije osobito upotrebljiv – zabilježeni zvuk okoline vrlo je tih, svakako pretih da bi nadglasao glazbu. Glasnoća mikrofona inače nije problematična; uspješno smo ih koristili za telefoniranje i izdavanje glasovnih naredbi.

Kutijica se puni preko USB-C konektora, a također podržava bežično punjenje (Qi), što je u ovoj cjenovnoj kategoriji nečuveno
Kutijica se puni preko USB-C konektora, a također podržava bežično punjenje (Qi), što je u ovoj cjenovnoj kategoriji nečuveno

Jabees u paketu velikodušno prilaže čak pet parova zamjenskih silikonskih umetaka za uši, stoga će svatko s lakoćom moći pronaći onaj koji mu najbolje odgovara. U paketu je i silikonska uzica za spajanje lijeve i desne slušalice, kako bi one bile dodatno osigurane od ispadanja. Doduše, nismo imali nikakvih problema sa stabilnošću ni bez korištenja te uzice, stoga se nipošto ne radi o obaveznom, već o korisnom opcionalnom dodatku.

Kutijica je povelika, a kvaliteti njene izrade ipak nije posvećena tolika pozornost kao što je to slučaj sa slušalicama. Poklopac se, naime, prelako zatvara i od prvog trenutka djeluje pomalo labavo, kao da su iza njega mjeseci svakodnevnog korištenja. S pozitivne strane, kutijica se puni preko USB-C konektora, ali i bežično, pomoću bilo kojeg Qi punjača, što je u ovoj cjenovnoj kategoriji apsolutno impresivno. Podržano je i brzo punjenje samih slušalica; u 10 minuta dobivaju dovoljno energije za dva sata sviranja, a samo 45 minuta dovoljno im je za potpuno punjenje, kojim im se autonomija podiže na 10 sati. Baterija u kutijici, kapaciteta 500 mAh, ima dovoljno energije za dva potpuna punjenja slušalica pa ukupna autonomija raste na tridesetak sati.

Kvaliteta zvuka još je jedan aspekt gdje su ove slušalice značajno napredovale u odnosu na prvi Firefly. Frekvencijski spektar vrlo je dobro izbalansiran, bez ekscesa u nekom određenom području. Bas je zadovoljavajuće punašan, ali ne toliko da bi zagušio srednje frekvencije. Srednje frekvencije nešto su naglašenije pa vokali i brojni instrumenti zvuče istaknuto i “blizu”. U visokom dijelu frekvencijskog spektra sadržana je zadovoljavajuća količina detalja, a nema naznaka prodornosti, koja bi prilikom dugotrajnijeg slušanja mogla izmoriti uši i mozak. Prilikom gledanja videa na YouTubeu i Netflixu nismo uočili nikakvo kašnjenje zvuka za slikom.

Svakako se poigrajte sa svih pet priloženih parova ušnih umetaka, jer samo ćete tako iz ovih slušalica izvući najbolji zvuk koji mogu ponuditi. Premda će vam se činiti da među njima nema velike razlike u dimenzijama, dubina basa i pasivno blokiranje okolne buke jako će se razlikovati od umetaka do umetaka.

Za traženih 500 kuna, doista teško možemo poželjeti više no što ove slušalice nude. Riječ je o dobroj i isplativoj kupnji, kako za rekreativce, tako i sve ostale tipove korisnika.

Jabees Firefly 2

  • Vrlo dobra kvaliteta zvuka
  • Izdržljiva baterija
  • Podržano brzo punjenje slušalica i bežično punjenje kutijice
  • USB-C konektor
  • Udobne i stabilne u ušima
  • IPX7 rejting za otpornost na tekućine
  • Pet parova zamjenskih umetaka za uši
  • Priložena vezica za dodatno osiguranje od ispadanja
  • Odličan omjer uloženog i dobivenog
  • Pomalo labav poklopac kutijice
  • Jednogodišnje jamstvo
Kvaliteta zvuka 8
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 499 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Se-Mark

 

Bug 337 prosinac 2020.

Bežične slušalice do 500 kuna