Facebook će prestati preusmjeravati profite u Irsku

Glavni Facebookov financijaš Dave Wehner objavio je da će kompanija u svim zemljama gdje ima podružnice prihode početi priznavati lokalno

Sandro Vrbanus petak, 15. prosinca 2017. u 11:00

Kontroverzna politika Facebooka, ali i drugih velikih multinacionalnih kompanija, da u Europi (ali i ostatku svijeta) svoj višak prihoda preusmjeravaju u Irsku i tamo plaćaju manje poreza na dobit, već duže vremena je na udaru europskih regulatora. Posljednji koji je osjetio posljedice ovakve moralno i pravno sumnjive rabote bio je Apple koji će morati platiti 13 milijardi eura zaostalih poreza u Irskoj. Kako bi sličnu sudbinu izbjegli u Facebooku, ovoga su tjedna odlučili javno se odreći spomenute irske sheme.

Glavni šef financija Facebooka, Dave Wehner, na službenom je blogu objavio kako će oni od sada prijeći na sustav tzv. lokalne prodajne strukture. To znači da će u svim zemljama gdje Facebook ima lokalni ured za prodaju oglasa, prihode od te prodaje početi priznavati lokalno, umjesto da ih prikazuje kroz svoju europsku centralu u Irskoj.

Koliko će se promjena odraziti na iznose poreza koje Facebook plaća diljem svijeta, Wehner nije objavio

Novi će sustav biti pušten u pogon tijekom sljedeće godine, a potpunu tranziciju u Facebooku se nadaju provesti do prve polovice 2019. Dublin će i dalje ostati njihovo sjedište za Europu i ostatak svijeta, no novi način ispostavljanja računa u lokalnim zemljama vrlo će vjerojatno značajno umanjiti količinu novca koja će kroz taj ured prolaziti.