Mijenja li se percepcija vremena dok putujemo svemirom?

Europska svemirska agencija privodi kraju eksperiment u kojem uz pomoć virtualne stvarnosti žele utvrditi kako astronauti doživljavaju protok vremena dok borave u Međunarodnoj svemirskoj stanici

Mladen Smrekar petak, 16. travnja 2021. u 06:00

Kako astronauti percipiraju vrijeme u svemiru i bi li to moglo utjecati na njihovu operativnu sposobnost, tema je eksperimenta koji se već nekoliko godina provodi u mikrogravitacijskim uvjetima Međunarodne svemirske stanice koja oko Zemlje kruži već više od dva desetljeća. 

Vrijeme leti za astronaute u svemiru

NASA-in astronaut Victor Glover najnoviji je "pokusni kunić" Time eksperimenta koji koristi virtualnu stvarnost kako bi utvrdio mijenja li se naša percepcija vremena kada živimo na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

NASA-in astronaut Victor Glover sudjeluje u eksperimentu za vrijeme boravka u Međunarodnoj svemirskoj stanici (NASA)
NASA-in astronaut Victor Glover sudjeluje u eksperimentu za vrijeme boravka u Međunarodnoj svemirskoj stanici (NASA)

Budući da se vjeruje kako percepcije vremena i prostora dijele iste neuronske procese, a istraživanje percepcije dubine u bestežinskom stanju pokazalo je da astronauti često podcjenjuju udaljenost, znanstvenici pretpostavljaju da i za vrijeme leti za astronaute u svemiru. Eksperiment Time stoga istražuje pretpostavku da se vrijeme subjektivno ubrzava u mikrogravitaciji.

Kako astronauti doživljavaju vrijeme u svemiru? Posade svemirske stanice izvještavaju kako im se čini da vrijeme ubrzava u mikrogravitaciji pa europski istraživači pokušavaju saznati više o tom fenomenu; astronaute izlažu virtualnoj stvarnosti i testiraju njihova vremena reakcije.

Eksperiment u tri dijela

Naočale za virtualnu stvarnost koriste se za blokiranje vanjskih vizualnih znakova koji bi mogli utjecati na rezultate. Eksperiment se fokusira na to kako astronauti procjenjuju trajanje vremena, a prate se i njihova vremena reakcije. Astronauti moraju sami odrediti koliko dugo se vizualni cilj pojavljuje na zaslonu.

Prvi astronaut u ovom eksperimentu bio je Thomas Pesquet koji se opet vraća na Međunarodnu svemirsku stanicu
Prvi astronaut u ovom eksperimentu bio je Thomas Pesquet koji se opet vraća na Međunarodnu svemirsku stanicu

Astronauti u eksperimentu sudjeluju prije leta, na Međunarodnoj svemirskoj stanici i po povratku na Zemlju radi usporedbe rezultata. Ovo istraživanje mikrogravitacije pomoći će otkriti tragove o tome što pomaže našem mozgu da točno otkucava sekunde.

Prvi astronaut u ovom eksperimentu bio je Thomas Pesquet tijekom svoje prve misije 2017. Sada se vraća u Međunarodnu svemirsku stanicu i bit će jedan od posljednjih sudionika eksperimenta koji se polako privodi kraju. Dosad je stanicu posjetilo 16 ESA-inih astronauta koji su u orbiti kumulativno proveli više od 7 godina.