Zalutala kineska raketa pada tijekom vikenda, i dalje je nepoznato gdje

Središnji stupanj kineske rakete Dugi marš 5B i dalje je u orbiti, a sada i Pentagon službeno navodi kako prati njegovu putanju. Iako ne mogu predvidjeti gdje i kada će pasti, uništavati ga ne planiraju

Sandro Vrbanus petak, 7. svibnja 2021. u 11:53

Ovoga vikenda na Zemlju će vrlo vjerojatno pasti središnji stupanj kineske rakete Dugi marš 5B, koja je u orbitu lansirala prvi modul nove kineske svemirske postaje. Nekontrolirani pad mogao bi se dogoditi tijekom subote ili nedjelje, prema aktualnim procjenama, i to bilo gdje na Zemlji između 41,5° sjeverne i južne zemljopisne širine – dakle sve od Australije na jugu pa sjeverno sve do Madrida ili New Yorka.

Nas u Hrvatskoj ova će raketa sigurno promašiti, a budući da oko 70% Zemljine površine u ovom pojasu čine oceani, najveća je vjerojatnost da će 100 tona teška olupina pasti upravo negdje daleko od kopna i potencijalne opasnosti za ljude. Procjene kažu da bi prolazak kroz atmosferu moglo "preživjeti" 20-40% njezine mase, pa bi to mogao biti jedan od najvećih nekontroliranih padova svemirskog smeća na Zemlju ove godine. U prosjeku na Zemlju godišnje na ovaj način padne stotinjak tona raznog materijala iz orbite, ali u 50-60 pojedinačnih događaja – rijetko kada, dakle, da više desetaka tona pada odjednom.

Amerikanci se nadaju najboljem

U priču se, na novinarski upit, jučer uključilo i američko Ministarstvo obrane (Pentagon). Ministar obrane SAD-a Lloyd Austin osvrnuo se na ovu situaciju i kazao kako pomno prate putanju rakete, svjesni su da će ona pasti vjerojatno tijekom vikenda, ali da u ovom trenutku nemaju plan obarati je iz orbite. Nadaju se, kaže, da će pasti na mjesto gdje neće nikome nauditi.

Austin je pridodao i da svi koji izvode razne operacije u domeni svemira moraju to raditi na siguran i promišljen način, odnosno da planirano izvode svoja lansiranja i deorbitiranja. Na pitanje novinara ima li Pentagon mogućnost oboriti zalutalu raketu, izjavio je "Imamo mogućnosti učiniti mnogo toga, ali ne planiramo obarati ovu raketu u ovom trenutku".

Sličnu službenu izjavu objavili su i iz ruskog Roscosmosa. Kažu kako prate nekontrolirano deorbitiranje rakete lansirane 29. travnja i analiziraju joj putanju. Prema njihovim procjenama najvjerojatnije je da će se pad dogoditi u subotu u večernjim satima, a više informacija mogli bi imati neposredno uoči tog događaja.

Zanima li vas gdje se u ovom trenutku nalazi prvi stupanj kineske rakete, pratiti ga možete (barem dok ne padne na Zemlju), na ovom linku, ili pak u ovom videu koji vizualizira njezinu putanju u stvarnom vremenu.