Lansirana domaća digitalna platforma za sigurna javna okupljanja

Još jedan korak prema "starom normalnom" kad je riječ o javnim okupljanjima predstavlja i upravo pokrenuta platforma Sigurna okupljanja

Sandro Vrbanus utorak, 1. lipnja 2021. u 16:03

Od danas su u Hrvatskoj službeno dostupne tzv. "COVID putovnice", odnosno EU digitalne COVID potvrde kojima je moguće dokazati da imate imunitet na COVID (cijepljenjem ili preboljenjem) ili da imate svježi negativni test. Ovaj dokument omogućit će vam, osim putovanja preko granica u državama koje ga koriste, i posjet svadbama i drugim događajima u skladu s epidemiološkim preporukama.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je tako i nove Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, kojima se dopuštaju profesionalne priredbe i za više od 100 sudionika – uz korištenje platforme Sigurna okupljanja. Istodobno s time Hrvatska gospodarska komora lansirala je i spomenutu platformu kojoj se može pristupiti na stranici okupljanja.hr.

Certifikat za sigurnije druženje

Platforma je namijenjena organizatorima priredbi da besplatno procijene rizičnost svoje priredbe i o dobiju odgovarajuću oznaku (bez)opasnosti priredbe, certifikat Sigurna okupljanja, ili da, uz pomoću platforme, poboljšaju epidemiološku sigurnost priredbe ako je potrebno, točno u onom dijelu organizacije koji predstavlja rizik.

S druge strane, platforma je namijenjena i posjetiteljima profesionalnih kulturnih i zabavnih priredbi koji na platformi mogu doznati koliko je priredba koja ih zanima sigurna od zaraze.

Vraćanje povjerenja

Cijeli je sustav primarno zamišljen kao promocijsko sredstvo vraćanja povjerenja u sigurno odvijanje događanja, s ciljem podizanja razine povjerenja posjetitelja i sudionika te postupne normalizacije posjećenosti kulturnih događanja.

Platforma ujedno djeluje i kao centralni evidencijski alat kojim će se evidentirati koncerti, izložbe, kazališne predstave i druga kulturna događanja, čime je omogućen uvid nadležnim službama u frekvenciju događanja i njihov utjecaj na ukupnu epidemiološku sliku te brzu identifikaciju eventualnih novih žarišta, kažu pokretači. Platforma Sigurna okupljanja besplatna je i za organizatore priredbi i za posjetitelje.