Hrvatska kasni s primjenom EU Direktive o autorskom pravu

Direktivom o autorskom pravu štiti se kreativnost u digitalnom dobu, a njezin članak 17. donosi propise o platformama za dijeljenje sadržaja putem Interneta. Hrvatska će ga početi primjenjivati do ljeta

Sandro Vrbanus subota, 12. lipnja 2021. u 21:02

Europskom Direktivom o autorskom pravu, koja je izglasana još 2019. godine, štiti se kreativnost u digitalnom dobu, što znači da se pred velike internetske platforme stavlja obveza plaćanja pravičnih naknada autorima čija se djela tamo dijele. Ova bi direktiva, smatraju u Europskoj komisiji, trebala donijeti konkretne koristi građanima, kreativnim sektorima, medijima, istraživačima, nastavnicima i institucijama kulturne baštine u cijeloj Uniji.

Protekloga ponedjeljka, 7. lipnja, bio je rok do kojeg su države članice EU trebale prenijeti nove propise Unije o autorskom pravu u nacionalna zakonodavstva. Tim povodom obratili smo se Ministarstvu kulture i medija te provjerili u kojoj je fazi donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, kojim bi ova pitanja trebala biti uređena u skladu s Direktivom EU. Evo što kažu…

Odgovori iz Ministarstva kulture

Što je do 7. lipnja Hrvatska učinila kako bi se prilagodila Direktivi?

Državni zavod za intelektualno vlasništvo i Ministarstvo kulture pristupili su izradi novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u kojem posebnu pažnju posvećuju zaštiti autorskog i srodnih prava na Internetu. Ovaj propis vjerno prati tekst Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu i nastoji na najbolji mogući način, posebno uzimajući u obzir okolnosti u Hrvatskoj i interese hrvatskih kreativnih i kulturnih industrija. Vjerujemo da će novi pravni okvir biti značajno bolji od postojećeg.

Kako će se novi propisi provoditi u Hrvatskoj?

Platforme za dijeljenje sadržaja će postati odgovorne prema nositeljima prava dok će krajnji korisnici koji djeluju na nekomercijalnoj osnovi biti izuzeti od odgovornosti za dijeljenje sadržaja. Pravična naknada također je cilj kojeg je potrebno ostvariti, no sami iznosi naknada ne uređuju se zakonom već ih korisnici – platforme i nositelji prava moraju ugovoriti.

Kada će Hrvatska dobiti novi Zakon o autorskom pravu?

Tekst zakona uskoro ide u drugo čitanje u Hrvatski sabor. Iako Hrvatska nešto kasni s implementacijom, vjerujemo da to neće prouzročiti veće probleme s obzirom na to da je plan da se zakon u Saboru izglasa do ljetne stanke.

Pitanja i odgovori

Što je članak 17.?

EU je prošloga tjedna objavila i nove smjernice vezane uz famozni članak 17. U njemu je utvrđeno da su određeni pružatelji usluge dijeljenja sadržaja putem Interneta dužni imati odobrenje nositelja prava za sadržaj učitan na njihovu internetsku stranicu. Ako nemaju odobrenje, moraju poduzeti korake kako bi se izbjeglo neovlašteno učitavanje. Smjernice imaju za cilj pružiti potporu ispravnom i usklađenom prenošenju i primjeni članka 17. u svim državama članicama, pri čemu se poseban naglasak stavlja na potrebu da se postigne odgovarajuća ravnoteža između različitih temeljnih prava korisnikâ i nositeljâ prava.

Uvodi li se "porez na linkove"?

Ne. Prema Direktivi korištenje pojedinačnih riječi i vrlo kratkih isječaka iz informativnih publikacija nije obuhvaćeno područjem primjene tog novog prava. To znači da pružatelji internetskih usluga mogu i dalje slobodno koristiti takve dijelove informativnih publikacija i za to ne moraju tražiti odobrenje od izdavača informativnih publikacija.

Uvode li se "upload filteri"?

Ne. Novim propisima ne uvode se nikakva obveza primjene filtra za učitavanje niti se od platformi na koje korisnici učitavaju sadržaje zahtijeva primjena ikakve posebne tehnologije za prepoznavanje nezakonitih sadržaja. Prema novim propisima, od određenih internetskih platformi zahtijeva se da sklope ugovore o licenciranju s nositeljima autorskog prava, na primjer s glazbenim ili filmskim producentima za korištenje njihove glazbe, videozapisa ili drugih sadržaja zaštićenih autorskim pravom. Ako ne dobiju te licencije, platforme će morati poduzeti sve u svojoj moći kako bi osigurale da na njihovim internetskim stranicama nisu dostupni sadržaji za koje nemaju odobrenje nositelja prava. Za ispunjenje te obveze nisu propisana nikakva konkretna sredstva ili tehnologije.