Otkriveni detalji o mobitelima koje je FBI prodavao kriminalcima i čitao im "kriptirane" poruke

Američki portal Motherboard uspio se domoći jednog prerađenog mobitela modela Google Pixel 4a, iz serije "kriptiranih" uređaja kakve je FBI podvalio kriminalcima kao potpuno sigurne

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. srpnja 2021. u 18:45

Prošloga mjeseca dugotrajna je akcija FBI-ja i australske policije kulminirala uhićenjem oko 800 uključenih u razne kriminalne skupine diljem svijeta. Svi oni imali su zajedničke dvije stvari – bavili su se nekim ilegalnim "biznisom" poput prodaje droga ili oružja, a s "poslovnim partnerima" komunicirali su putem navodno sigurne aplikacije za dopisivanje Anom.

Tu je aplikaciju, kao i same uređaje na kojima je ona isključivo radila, osmislio i prodavao sam FBI, koji je, naravno, imao pristup svim porukama razmijenjenima unutar Anoma. Ova diverzija za njih je bila i financijski isplativa jer su se njihovi "kriptirani" mobiteli na tržištu prodavali za nemalih 1.700 dolara, a za tu su cijenu, osim "vrhunske enkripcije" kriminalcima nudili i 6 mjeseci pretplate na komunikacijske usluge (i, pokazalo se, izravnu kartu za zatvor).

Anom dospio u javnost

Novinari američkog portala Motherboard (tech dijela portala Vice) domogli su se jednog ovakvog mobitela i prikazali kako on izgleda i funkcionira. Kupili su ga, kažu, od jednog Australca koji ga je nabavio preko oglasnika kao "jeftini Android uređaj", da bi potom shvatio da je nešto u vezi s njime čudno.

Foto: Motherboard
Foto: Motherboard

Izvana, riječ je o sasvim uobičajenom mobitelu Google Pixel 4a (iako postoje i modeli Pixel 3a prerađeni na isti način). Kada se mobitel uključi na zaslonu se pojavljuje niz uobičajenih aplikacija, koje – ne rade. Tek po resetiranju uređaja i utipkavanju drugog PIN-a otvara se pravi početni zaslon. Na njemu su ikone postavki, sata i kalkulatora, a iza potonjega se zapravo skriva aplikacija Anom. Uređaj pogoni operacijski sustav ArcaneOS, a u njemu nema lokacijskih usluga koje bi se mogle uključiti ili isključiti, nema trgovine aplikacija, a bootloader je zaključan.

U postavkama se može uključiti automatsko brisanje podataka s mobitela utipkavanjem posebnog PIN-a, ili automatski ako je uređaj određeno vrijeme ostao offline. Sve te "sigurnosne" značajke bile su samo varka, odnosno služile su kako bi kriminalci povjerovali da je ovaj mobitel zaista načinjen u ilegali i da iznimno siguran.