Aplikacija CovidGO sada omogućava i pohranu digitalnih Covid potvrda

Domaća aplikacija za provjeru EU digitalnih Covid potvrda dobila je novu funkcionalnost, koju su tražili mnogi – pohranu vlastite potvrde u digitalnom formatu na mobitel

Sandro Vrbanus petak, 23. srpnja 2021. u 06:00

Do sada, ako ste se cijepili, preboljeli koronavirus ili imate svjež negativan test, mogli ste EU digitalnu Covid potvrdu izvaditi putem portala e-Građani. Ona vam je u pravilu bila isporučena u PDF formatu na e-mail adresu, i kao takvu ste je morali pohraniti na mobitel (ili isprintati, čime se gubi jedna od prednosti "digitalne" potvrde).

Za provjeru valjanosti "Covid putovnica" u Hrvatskoj je potom bila lansirana mobilna aplikacija CovidGO, o kojoj smo detalje objavili ovdje. No, jedna od glavnih zamjerki korisnika na ovu aplikaciju bila je ta što ona nije nudila funkcionalnost koju su mnogi očekivali – pohranu vlastite Covid potvrde na mobitel. Pohrana u PDF-u ili u obliku screenshota tako je, sve do sada, bila jedini način da ovaj certifikat imate na mobitelu. Mogli ste ga pohraniti, eventualno, u aplikaciju Stocard.

No, u AKD-u, koji je izradio aplikaciju CovidGO, sada su izradili novu verziju. S najnovijom nadogradnjom omogućena je pohrana EU digitalnih COVID potvrda u digitalni novčanik unutar aplikacije, uz postojeću funkcionalnost verifikacije istih.

Od sada će tako svi građani koji svoju potvrdu prime putem e-maila na mobilnom uređaju istu moći spremiti u digitalni novčanik, klikom na poveznicu iz e-maila u kojem će nalaziti i lozinka. Ranije izdane potvrde građani mogu spremiti skeniranjem QR koda te unošenjem lozinke s potvrde.

Digitalni novčanik brinut će i o statusu EU digitalne COVID potvrde – datum valjanosti ispisan je u aplikaciji, a zelena kvačica ili crveni X signaliziraju trenutačni status potvrde u skladu s hrvatskim pravilima verifikacije. Aplikacija ima i mogućnost pohranjivanja više potvrda, poručeno je.

Uređaj lokalno pohranjuje podatke dostupne na potvrdi, ali ih ne distribuira, ne provjerava niti razmjenjuje s trećim stranama te su osobni i zdravstveni podaci sigurni. EU digitalna COVID potvrda valjana je isključivo uz predočenje osobnog dokumenata.

Aplikacija je već ažurirana na Google Playu, a očekujemo da će uskoro nova funkcionalnost stići u obliku nadogradnje i na App Store.