YouTube će još strože moderirati sadržaj koji širi lažne tvrdnje o cjepivima

Otkako su prva pravila ove vrste uvedena, s YouTubea je skinuto preko 130 tisuća videa koji su kršili dosadašnja pravila o dezinformiranju vezanom uz cjepiva. Sada se pravila dodatno zaoštravaju

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. rujna 2021. u 06:00

YouTube je najavio da će proširiti svoja pravila i politiku ponašanja koja se bavi medicinskim dezinformacijama. Nova pravila uključivat će upute prema kojima će se njihovi administratori nositi prema informacijama vezanima za sva odobrena cjepiva koja su lokalne vlasti i Svjetska zdravstvena organizacija okarakterizirali kao sigurna. To se, dakako, odnosi na postojeća cjepiva protiv koronavirusa, koja su česta meta dezinformirajućih sadržaja ili teorija zavjere.

YouTube će od sada primjenjivati nešto stroža pravila od postojećih, prema kojima je već do sada s ove platforme uklonjeno preko 130 tisuća videa. Ona će se baviti štetnim dezinformacijama vezanima za medicinu, a razvijena su u suradnji sa zdravstvenim institucijama. Cilj im je da YouTube ostane otvorena platforma za dijeljenje sadržaja, ali i da se na njoj ne mogu naći pretjerano štetni sadržaji.

Stop YouTube "epidemiolozima"

Cjepiva za COVID-19 samo su potaknula nadležne da stvore ova pravila, a ona će se odnositi i na sva druga cjepiva koja se trenutačno koriste u svijetu. Sadržaji, dakle, koji promoviraju teze da cijepljenje uzrokuje kronične bolesti, da je dijelom agende za aktivnu depopulaciju svijeta, tvrdnje da cjepivo ne smanjuje prijenos bolesti, ili da sadrži sastojke koji tamo dokazano nisu prisutni (čitaj: čipovi i slično) – svi oni bit će aktivno uklanjani s YouTubea. To uključuje i sve tvrdnje o tome da cjepivo uzorkuje autizam, rak ili neplodnost, ili pak da sastojci cjepiva mogu pratiti one koji su ga primili.

Kreatori sadržaja koji će kršiti nova pravila mogu se suočiti s nizom posljedica. Osim uklanjanja videa, tu su i kazne poput dobivanja službenog upozorenja ili pak brisanja kanala. Objašnjenje za to jest širenje dezinformacija koje mogu izazvati veliku štetu, a suprotne su medicinskim i WHO-ovim odobrenim i prihvaćenim činjenicama. Budući da će YouTube i dalje biti platforma za dijeljenje vlastitih iskustava, iznimke od ovih pravila moći će se odobriti u slučajevima kada autori sadržaja u njemu opisuju osobna iskustva s cjepivima, svoja ili ona svoje obitelji.