Brazil želi postati meka za rudare kriptovaluta, predloženo ukidanje poreza

U brazilskom se parlamentu pojavila inicijativa kojom bi najveća latinoamerička zemlja mogla privući nove kriptorudare ukidanjem poreza, ali samo ako za svoje aktivnosti koriste obnovljive izvore

Sandro Vrbanus petak, 10. prosinca 2021. u 12:34

Srednja i Južna Amerika posljednjih mjeseci se ističu kao regije s velikim interesom za kriptovalute, kako za njihovo uvođenje u službenu upotrebu tako i za rudarenje. Podsjetimo, Salvador je postao prva zemlja svijeta gdje se legalno može plaćati bitcoinom, kao paralelnom nacionalnom valutom, a u istom bi smjeru mogla poći i Panama. Sada se njima priključila i najveća latinoamerička država, Brazil.

U njihovom se parlamentu, naime, pojavio prijedlog kojim bi se ukinuo porez na zaradu od rudarenja kriptovaluta, ali i za uvoz rigova za rudarenje. No, te bi aktivnosti bile izuzete od plaćanja poreza pod jednim uvjetom – da se za rudarenje kriptovaluta na području Brazila koriste isključivo energijom dobivenom iz obnovljivih izvora.

Samo "zeleno" rudarenje

U Brazilu inače oko polovice sve energije dolazi iz obnovljivih izvora, a cijena takve energije ne odstupa previše od svjetskog prosjeka. Stoga bi ukidanje poreza moglo privući brojne rudare s velikim postrojenjima – možda i neke od onih koji su morali nedavno otići iz Kine, pa su utočište našli u Kazahstanu.

Osim prijedloga ukidanja poreza, zastupnici brazilskog Kongresa predlažu i da se bitcoin u toj zemlji počne tretirati kao valuta (za sada ga se tretira kao financijsku imovinu). U slučaju da ovaj prijedlog bude prihvaćen, otvorilo bi to vrata kriptomjenjačnicama za pružanje nekih novih financijskih usluga, poput davanja kredita građanima.

Prihvaćenost kriptovaluta u Južnoj Americi (Americas Market Intelligence)
Prihvaćenost kriptovaluta u Južnoj Americi (Americas Market Intelligence)

Brazilska kriptozajednica je, očekivano, oduševljena ovim prijedlozima. Za sada ipak nije poznato koliko zastupnika bi prijedloge podržalo u parlamentu. Podaci pokazuju kako je oko 7% građana Brazila do sada kupovalo kriptovalute. Uzevši u obzir da je riječ o zemlji od preko 200 milijuna stanovnika, taj broj nikako nije zanemariv.