PostCash - aplikacija Hrvatske Pošte za slanje gotovine u Hrvatsku, BiH, Srbiju i Crnu Goru

PostCash je aplikacija Hrvatske Pošte koja omogućava da se poštanskom uputnicom na jednostavan način pošalje novac unutar Hrvatske bilo kojem primatelju koji će onda gotovinu moći podići u bilo kojem poštanskom uredu u roku od 30 minuta od slanja novca…

Matija Gračanin petak, 4. ožujka 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv PostCash 
Namjena Aplikacija za slanje gotovine poštanskom uputnicom
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Financijski servisi koji se mogu koristiti izravno s pametnog telefona danas su postali sasvim uobičajeni, a tom se trendu pridružila i Hrvatska Pošta kroz aplikaciju PostCash. U suštini je to moderna inačica poštanske uputnice temeljem koje se u poštanskim uredima može podizati gotovina, a bez obzira na to da postoji niz fintech servisa koji na različit način omogućuj slanje novca, PostCash može biti zanimljiv.

Čitavu je stvar zapravo prilično jednostavno koristiti, a nakon same instalacije aplikacije i verifikacije broja telefona i adrese e-pošte, potrebno je dodati i bankovnu karticu. Nakon toga samo valja naznačiti kome se želi poslati novac, a prije nego što se transakcija provede, automatski će biti izračunata naknada. Ona može iznositi maksimalnih 295 kn za 7.200 kn koliko se može poslati u jednom danu (mjesečno se ne može poslati više od 70.000 kn po pojedinom korisniku kao pošiljatelju i naručitelju).

Ono što PostCash čini drukčijim od klasičnih fintech servisa, činjenica je da će primatelji podizati gotovinu u bilo kojem poštanskom uredu, ali će pri tome morati popuniti obrazac za primitak novca i predočiti valjani identifikacijski dokument te imati podatke o uputnici koje će dobiti od pošiljatelja. Novac se može podići već u roku od 30 minuta te do 30 dana od datuma uplate, a ako se novac ne podigne, može biti vraćen pošiljatelju.

Osim toga, PostCash se može koristiti u Hrvatskoj, ali i u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a prije nego što se ova usluga počne koristiti, uputno je pročitati uvjete korištenja te se informirati o naknadama za slanje novca u Hrvatskoj te za slanje novca međunarodnom poštanskom uputnicom.