NASA i SpaceX istražuju mogu li podići orbitu Hubbleu i produžiti mu životni vijek

Najdugovječniji svemirski teleskop u povijesti mogao bi dobiti dodatnih 15 do 20 godina "života", u slučaju da uspije misija podizanja njegove orbite. K tome, NASA-u to ne bi ništa koštalo

Sandro Vrbanus petak, 30. rujna 2022. u 13:19

NASA i SpaceX prošloga su tjedna potpisali novi ugovor o suradnji na svemirskom programu, koji ima za cilj utvrditi izvedivost vrlo zanimljive privatno-javne znanstveno-tehnološke misije. Ideja je uključiti svemirsku kompaniju SpaceX i privatni svemirski program Polaris kako bi zajedničkim snagama posjetili svemirski teleskop Hubble i – "pogurali" ga dalje od Zemlje.

Program Polaris vodi američki milijarder Jared Isaacman, a u sklopu prve misije već je letio na SpaceX-ovoj raketi u svemir. Sljedeće misije istog programa trebale bi uključivati humanitarni rad, svemirske šetnje i ostale ambiciozne aktivnosti u orbiti. Jedna od njih mogla bi tako postati i misija usmjerena ka Hubbleu. Tako bi se iskoristile mogućnosti svemirskih letjelica SpaceX-a, kao i novac i ambicija privatnog ulagača, da se svemirski teleskop Hubble ubrza, tj. da mu se orbita podigne sa sadašnjih 535 na izvornih 600 kilometara.

Besplatni "poguranac"

Tim manevrom zaustavilo bi se polagano propadanje orbite Hubblea, što znači da bi mu se životni vijek produžio za 15 do 20 godina – barem onaj orbitalni, koji ne ovisi o ostarjelom hardveru unutar samog teleskopa. Ono što je možda i najzanimljivije za američku svemirsku agenciju, jest činjenica da bi Isaacman i SpaceX ovu misiju za njih odradili potpuno besplatno.

Kapsula Dragon
Kapsula Dragon

Hubble je od početka dizajniran sa servisnim misijama na umu. Nakon njegovog lansiranja 1990. godine posade su ga Space Shuttleom posjetile čak pet puta. Zadnja od tih misija odrađena je 2009. godine, a Space Shuttle nakon toga umirovljen.

Sada će se prije svega izraditi studija izvedivosti, koja će pokazati može li SpaceX-ova kapsula Dragon zamijeniti Space Shuttle, doći do Hubblea, povezati se na njega te ga pogurati u višu orbitu. Proces će potrajati oko pola godine, a NASA kaže da projekt nije ekskluzivan, tj. da se za slično ispitivanje mogućnosti mogu javiti i druge svemirske kompanije.