Tech milijarder Jared Isaacman spojit će svemirski turizam i humanitarni rad

Jedan od svemirskih turista i glavni financijer lanjske civilne svemirske misije Inspiration4 odlučio se vratiti u orbitu i pokrenuti vlastiti svemirski program, s istraživačkim i humanitarnim ciljevima

Sandro Vrbanus utorak, 15. veljače 2022. u 11:54

Prošloga rujna SpaceX-ova je kapsula Crew Dragon u orbitu prvi puta bila ponijela četvero civila. Misija Inspiration4 imala je humanitarni karakter i prikupila je 200 milijuna dolara za dječju bolnicu St. Jude u Memphisu, a njezin je pokretač i glavni financijer bio milijarder Jared Isaacman. On je sada odlučio kako će se ove godine vratiti u orbitu, ali i da će se aktivnije baviti svemirskim misijama koje imaju i humanitarni karakter.

U ove je svrhe pokrenuo vlastiti svemirski program nazvan Polaris, koji ima cilj pokazati svijetu koliko su svemirska putovanja uzbudljiva, a uz to mogu biti i korisna. Jedan od ciljeva, osim skupljati novac za humanitarne projekte, bit će i pokazati koje su to operativne mogućnosti na raspolaganju ljudima, a da mogu poslužiti kao prvi koraci u daljnjim istraživanjima Mjeseca, Marsa i dalje od toga.

Humanitarni svemirski turizam

U sklopu najave programa Polaris, Isaacman je objavio i neke detalje prvih triju svemirskih misija. Već krajem ove godine SpaceX-ovom će raketom Falcon 9 i kapsulom Crew Dragon u orbitu biti lansirana četveročlana posada, u sklopu misije Polaris Dawn.

Plan je postići najvišu orbitu za jednu ovakvu misiju ikada, tj. dosegnuti visinu od oko 500 kilometara. Astronauti već određeni za ovu misiju odradit će i prvu komercijalnu svemirsku šetnju u povijesti. Jedan od turista na ovoj misiji bit će i sam Isaacman, a misija će poslužiti i za istraživanje utjecaja svemirskih putovanja na zdravlje.

Prvi će letjeti Starshipom

Druga misija nastavit će se na ovu, a dodatni detalji za sada nisu objavljeni. Ono što će svakako biti dodatno zanimljivo jest treća misija programa Polaris. U njoj bi posada trebala u svemir odletjeti na novom SpaceX-ovom svemirskom brodu Starship, koji je još uvijek u razvoju.

Cilj misije bit će demonstrirati Muskovu višestruko upotrebljivu raketu za prijevoz putnika. Inače, Starship bi trebao uskoro napokon biti lansiran na prvi pokusni orbitalni let (bez putnika, dakako), a među prvim misijama s posadom bit će mu i ona oko Mjeseca, za koju je već platio japanski milijarder Yusaku Maezawa.