Prijedlog EU: jedinstveni porez na kriptoimovinu

U Europskom parlamentu prihvaćena je rezolucija koja poziva da se tehnologiju blockchaina iskoristi za bolje utjerivanje plaćanja poreza, kao i da se članice EU dogovore oko oporezivanja kriptovaluta

Sandro Vrbanus srijeda, 5. listopada 2022. u 15:00

Europarlamentarci su se vratili s odmora i odlučili se pozabaviti tehnološkom stranom razvoja Europske unije u budućnosti. Istoga dana kada je, nakon višegodišnjih planova, usvojena direktiva o jedinstvenom punjaču za elektroničke uređaje, u Europskom parlamentu prihvaćena je i rezolucija o kriptoimovini i blockchainu. Iako je riječ o neobvezujućem dokumentu, on pokazuje smjer u kojem razmišlja većina eurozastupnika – a to je da treba uvesti pojednostavljeni, ali koordinirani porez na kriptoimovinu.

Jedinstven porez na kriptoimovinu

U rezoluciji stoji da bi trgovanje kriptovalutama trebalo biti predmet oporezivanja, ali da bi ono trebalo biti pošteno, transparentno i učinkovito. Pozivaju se vladajući da osmisle načine da se porez uvede, ali da proces oporezivanja bude pojednostavljen za one koji se kriptovalutama bave povremeno, ili su pak u kategoriji manjih trgovaca s malenim transakcijama.

Europski parlament ovime poziva Komisiju da razmotri kako bi se takav porez mogao uvesti, a da bude koordiniran među svim državama članicama Europske unije. Istodobno je potrebno, stoji u rezoluciji, preciznije definirati kriptoimovinu i oporezive događaje. Predlaže se da potonje bude tek pretvaranje kriptovaluta u fiat novac (kao što je to, usput, uvedeno u Sloveniji). Bitno je stvoriti i jasna pravila za prekogranično poslovanje s kriptoimovinom te odrediti gdje se u tom slučaju porez ima platiti.

Blockchain za utjerivanje poreza

EP u ovoj rezoluciji poziva Komisiju i na donošenje novih pravila kad je riječ o prikupljanju poreznih prihoda, a u te se svrhe može iskoristiti tehnologija blockchaina. Njegove jedinstvene mogućnosti mogle bi olakšati automatizaciju naplate poreza, povećati transparentnost, smanjiti mogućnost korupcije te na bolji način odrediti vlasništvo razne opipljive i neopipljive imovine, sve u svrhu efikasnije naplate i smanjenja porezne evazije.

Najbolje prakse u korištenju blockchaina i drugih modernih tehnologija trebale bi biti iskorištene i za poboljšanje analitičkih mogućnosti poreznih vlasti, a na digitalizaciji i modernizaciji svaka bi država članica trebala raditi sa svojom poreznom upravom, predlaže se u ovoj rezoluciji.