Orbitalna testna letjelica X-37B, tajanstvene namjene, oborila nove rekorde

Boeing je objavio kako se najmisterioznija letjelica na svijetu vratila sa svoje šeste, rekordne misije. Nakon čak 908 dana provedenih u orbiti sigurno je sletjela ove subote u Svemirsku bazu Kennedy

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. studenog 2022. u 14:16

Autonomni svemirski zrakoplov Američkog ratnog zrakoplovstva X-37B još je jednom oborio rekord u dužini orbitalnog leta. Na svojoj šestoj misiji, na koju je krenuo u svibnju 2020. godine, proveo je čak 908 dana, da bi se ove subote sigurno vratio na tlo, sletjevši u Svemirsku bazu Kennedy na Floridi. Ovim pothvatom svemirski brod je oborio vlastiti rekord, postavljen 2019. godine, koji je iznosio 780 dana.

Uspješno zaključenje šeste misije ovog višestruko iskoristivog svemirskog raketoplana znači da je on do sada prevalio više od 2 milijarde kilometara i u Zemljinoj orbiti proveo više od 3.774 dana, poručili su iz Boeinga, kompanije koja je izradila ovu letjelicu za Ratno zrakoplovstvo. Njome sada upravljaju Svemirske snage SAD-a (Space Force).

Šturi detalji o misiji

Kad je riječ o misiji i zadacima, X-37B Orbital Test Vehicle (OTV) je vjerojatno najtajnovitija letjelica ikada lansirana. Službene izjave govore da je u svemiru "obavljala eksperimente za vladine i industrijske partnere, s mogućnošću povratka istih na Zemlju zbog evaluacije rezultata".

Boeing i Space Force ipak otkrivaju neke od eksperimenata koji su u ovoj misiji odrađeni. Spominju se tako eksperiment sa solarnom energijom izveden za američki Naval Research Lab, u sklopu kojeg je prikupljena solarna energija iz orbite testno bila preusmjeravana na Zemlju u obliku mikrovalova.

📷 Space Force
Space Force

Odrađeno je i lansiranje satelita FalconSat-8, koji su izradili kadeti Akademije Ratnog zrakoplovstva. Misija je također sudjelovala u NASA-inim eksperimentima testiranja materijala i tehnologija (METIS-2), u kojoj se testirala izloženost različitih materijala svemirskim uvjetima. Bio je tu i NASA-in eksperiment dugotrajne izloženosti sjemenki, kao priprema za buduće dugotrajne međuplanetarne misije i stvaranje trajnih ljudskih svemirskih kolonija.

Osim ovih znanstvenih misija, smatra se da X-37B služi i u svrhe izviđanja i špijuniranja, no takve informacije tajna su i teško da će ikada biti potvrđene.

Nadležni ne otkrivaju zašto je osoblje lejtelicu dočekalo u zaštitnim (hazmat) odijelima
Nadležni ne otkrivaju zašto je osoblje lejtelicu dočekalo u zaštitnim (hazmat) odijelima

Prošla misija bila je posebna po još jednom detalju. U njoj je X-37B sa sobom nosio i dodatni servisni modul, čime je povećan kapacitet tereta za prijevoz do orbite. Prije deorbitiranja i povratka u Zemljinu atmosferu, ovaj se modul odvojio od letjelice kako bi ona mogla sletjeti na predviđen način.

Ova se letjelica lansira orbitalnom raketom (Atlas V) u nisku orbitu, a slijetanje izvodi poput zrakoplova ili Space Shuttlea. Duga je 8,9 metara, raspon krila mjeri 4,5 metra, dok je masa polijetanja nešto ispod 5 tona.