Twitteru u pomoć stižu osnivač Signala i programer autonomnih vozila

U Twitteru i dalje vlada određeni kaos, ljudi dolaze i odlaze, odluke se donose pa povlače. U svemu tome pojavila se inicijativa za izradom i popravljanjem nekih opcija koje bi zaista mogle biti korisne

Sandro Vrbanus srijeda, 23. studenog 2022. u 16:01

Svakoga dana iz Twittera stižu neke nove vijesti, manje ili više bitne, manje ili više zabavne, one koje bi mogle imati pozitivan ili negativan ishod. Vidjeli smo tako da se Elon Musk predomislio oko "plavih kvačica", pa najavio da će novi program pretplate za 8 dolara mjesečno biti aktiviran tek krajem mjeseca. Isto tako počeli su ponovno zapošljavati one koje su otpustili, ali i sasvim nove stručnjake, tako da ima nade da se Twitter neće pretvoriti u aplikaciju koja se raspada s tehničke i operativne strane.

Dugoročni je plan Elona Muska, pisali smo već o tome, od Twittera stvoriti "aplikaciju za sve", nazvanu X, koja bi s vremenom mogla postati i društvena mreža i platforma za komunikaciju, plaćanja, naručivanje hrane, igranje i mnogo toga. Određeni koraci u tom smjeru načinjeni su i ovih dana.

Enkripcija i tražilica u fokusu

Musk je, naime, objavio (preostalim) zaposlenicima Twittera da će im se uskoro pridružiti Moxie Marlinspike, nekadašnji zaposlenik ove kompanije i osnivač poznate aplikacije za sigurno kriptirano dopisivanje, Signal. On će u Twitteru biti zadužen za uvođenje enkripcijske zaštite u sustav privatnih poruka, što je prvi korak ka tome da se Twitter počne koristiti kao zamjena za WhatsApp i slične aplikacije. Osim unaprjeđenja i osiguravanja poruka, Musk planira Twitteru dodati i mogućnost audio i video poziva, i to bez potrebe za registracijom broja telefona.

Drugi stručnjak koji će uskoro stići u Twitter, iako nakratko, bit će poznati haker i programer George Hotz. On je široj javnosti poznat kao osoba koja je "otključavala" prve generacije iPhonea, osnovala startup Comma.ai za "uradi sam" tehnologije autonomne vožnje, ali i po svojem verbalnom sukobu s Muskom upravo oko autonomnih vozila. Navodno ga je Musk 2015. htio dovesti u Teslu, ali su se razišli oko te ideje.

Nedavno je Hotz javno ponudio da će prihvatiti 12-tjedno "pripravništvo" u Twitteru, ako mu plate samo troškove života u San Franciscu, na što je Musk pristao. Hotz će tamo biti zadužen da u narednih 12 tjedana popravi i značajno unaprijedi sustav Twitterove tražilice. Problem je to koji je ovu društvenu mrežu mučio godinama, a sada bi trebao biti riješen u samo tri mjeseca.