Revolucionarna tehnologija omogućuje slušanje glazbe putem dodira    

Audio-taktilni algoritam Sveučilišta u Malagi prenosi informacije putem vibracija

Mladen Smrekar utorak, 29. studenog 2022. u 10:10

Revolucionarni prototip koji su razvili stručnjaci s Odsjeka za elektroniku na Sveučilištu u Malagi i članovi istraživačko-razvojne grupe Elektronika za instrumentaciju i sustave (EIS) omogućit će osobama s oštećenjem sluha da slušaju glazbu putem osjeta dodira.

Audio-taktilni algoritam

Sustav se sastoji od audio-taktilnog algoritma koji monofoničnu glazbu pretvara u opipljive podražaje temeljene na vibracijama koristeći "taktilne iluzije". Prema istraživačima, to je poput "hakiranja živčanog sustava da bi se primio drugačiji odgovor na pravi poslani podražaj".

Prototip su izradili istraživači Odsjeka za elektroniku Sveučilišta u Malagi
Prototip su izradili istraživači Odsjeka za elektroniku Sveučilišta u Malagi

"Želimo postići da ljudi koji ne čuju mogu slušati glazbu", kažu istraživači svjesni činjenice da glazba utječe na raspoloženje i da se može koristiti kod terapije psihičkih poremećaja i liječenja boli. Oni bi htjeli izraditi "prijenosni terminal" koji bi se mogao donijeti na koncert jer bi se ovaj uređaj trebao lako prenositi, poput pametnih telefona.

Vibrotaktilni podražaji

Raspored "taktilnih iluzija" izaziva više pozitivnih nego negativnih emocija
Raspored "taktilnih iluzija" izaziva više pozitivnih nego negativnih emocija

Istraživači su razvio je algoritam koji može transformirati glazbene značajke i strukture preuzete iz MIDI datoteka u "vibrotaktilne podražaje". To je nešto slično mapiranju glazbe jer ova vrsta datoteke ne samo da se može reproducirati i generirati zvuk, već također pruža "simboličke prikaze".

Trenutačni modeli ne jamče korespondenciju između emocionalnog odgovora na glazbu i njezine vibrotaktilne verzije. S obzirom na to, inženjeri UMA-e predlažu raspored "taktilnih iluzija" kako bi se poboljšao i proširio spektar glazbenih značajki, dodajući dinamiku vibracijama u obliku kretanja, promjena smjera i lokacije.

Algoritam transformira glazbene značajke i strukture preuzete iz MIDI datoteka u "vibrotaktilne podražaje"
Algoritam transformira glazbene značajke i strukture preuzete iz MIDI datoteka u "vibrotaktilne podražaje"

"To je zahtjevan proces budući da je zamjetni frekvencijski raspon kože niži od onog koji ima slušni sustava, što može uzrokovati gubitak nekih glazbenih značajki", objašnjavaju španjolski istraživači.

Taktilne iluzije

Rezultati prvih eksperimenata pokazuju da raspored "taktilnih iluzija" izaziva više pozitivnih nego negativnih emocija. Također se doživljavaju ugodnijim i stimulativnijim od zvuka, izazivajući različite emocionalne reakcije.

Prototip, opisan u informatičkom časopisu Lecture Notes in Computer Science, predstavljen je na Međunarodnoj radionici o dizajnu dodirne i audio interakcije HAID 2022, najvećem međunarodnom skupu specijaliziranom za ova područja proučavanja.