Lenovo ThinkPad E580 - Radeon u njedrima

Serija laptopa Edge pripada nižem razredu poslovne ThinkPad ponude. Riječ je o dobro zaokruženim uređajima klasičnog formata, a E580 je jedan od najnovijih

Denis Arunović petak, 2. ožujka 2018. u 07:00
specifikacije - Lenovo ThinkPad E580 20KSZ3PMUS
Ekran 15,6” / Full HD (1.920x1.080) / IPS
Procesor Intel Core i5-8250U 1,6-3,4 GHz (4 fizičke / 8 logičkih jezgri)
Grafička kartica Intel HD 620 (integrirana) + AMD Radeon RX 550 2GB GDDR5
Memorija/Disk 8 GB DDR4 / 512 GB SSD NVMe
LAN/WiFi/Bluetooth/4G Da / Da / Da / Ne
Videoizlazi HDMI
Dodaci 1x USB 3.1 Gen2 USB-C, 2x USB 3.1 Gen1, 1x USB 2.0, 3,5-mm audio ulaz/izlaz, čitač microSD kartica, čitač otiska prsta
Masa 1,95 kg
Operacijski sustav Windows 10 Pro 64-bit
Jamstvo 2 godine fizičke / 1 godina pravne osobe (nadoplata na 3 g - 399 kn)

U odnosu na mnoge poslovne prijenosnike koje smo ove godine imali prilike isprobat, ThinkPad E580 zanimljiv je po tome što u sebi ima diskretnu grafičku karticu. AMD mobilni Radeon RX 550 s 2 GB memorije objektivno nije jaka kartica, no usprkos tome nudi značajno bolje mogućnosti od Intelove integrirane. Za klasične se izračune na ovom modelu brine Intelov Core i5-8250, četverojezgreni procesor s podrškom za Hyper-Threading, koji se u većem i samim time bolje hlađenom kućištu može fino razmahati s taktom. Radna memorija je DDR4 kapaciteta 8 GB, a tu je i 512-gigabajtn NVMe SSD. Kao i kod Thinkpada Yoga, riječ je o relativno sporom uređaju koji je osjetno brži od SATA SSD-ova kad je riječ o čitanju, no ne toliko kod pisanja.

Kad govorimo o specifikacijama moramo napomenuti da testirana konfiguracija uređaja (20KSZ3PMUS) prema informacijama od Lenovo ureda neće zasad biti dostupna za kupovinu na domaćem tržištu. Cijena koju navodimo na kraju članka odnosi se na model s jačim procesorom (Core i7-8550U) i kombinacijom 256-gigabajtnog NVMe SSD-a i 1-terabajtnog čvrstog diska. Ostale značajke su jednake značajkama testiranog modela, s eventualno iznimkom mase - čvrsti disk nije baš lagan ko perce.   

            ThinkPad E580 20KSZ3PMUS
PCMark 10      3.311
Essentials      7.772
Digital Content Creation      3.216
Productivity      6.016
Gaming      2.163
Cinebench R15            
Single-Core      146
Multi-Core 546
Trajanje baterije - PCMark 8 Work Accelerated       
Svjetlina ekrana @ 190 cd/m2 4:09 h     

Kućište laptopa izrađeno je od tvrde plastike boje titana dok je poklopac ekrana metalni, tvrd i robustan. Ispod poklopca se nalazi IPS ekran mat finiša i rezolucije Full HD. Riječ o klasičnom ekranu koji nema podršku za upravljanje dodirom. Kvaliteta ekrana je u praksi dobra, no imali smo određenim problema pri objektivnom mjerenju njegovih značajki kolorimetrom. Naime, uređaj je očitavao pokrivenost sRGB spektra boja od svega 67% što je prilično grozan rezultat čak i za TN monitore, i definitivno ne odgovara kvalitete prikaza u stvarnosti. S druge strane, očitavanje svjetline i topline boja odrađeno je korektno. Maksimalna svjetlina od 240 cd/m2 nije baš za pohvalu ako uređaj namjeravate rabiti na otvorenom prostoru, no tijekom rada u uredu ili u sjeni neće biti problema. Boje su hladnije od očekivanja, s bijelom točkom na temperaturi od 7.200 kelvina. Kvaliteta zvučnika, postavljenih na donjem dijelu kućišta, nije impresivna.

Ekran je za kućište prijenosnika spojen jednom širokom šarkom koja pri zakretanju stvara solidan otpor. Ispod njega nalazi se vrlo ugodna i široka puna tipkovnica. Tipke nisu jednake kvalitete kao na ThinkPadu Yoga što nije čudno s obzirom da E serija predstavlja niži rang ThinkPad ponude, no objektivno je dalje riječ o tipkovnici koja će svojim karakteristikama zadovoljiti probirljive tipkače. Tipke imaju dublji hod, blago su konturirane kako bi jagodice prstiju bolje sjedale kod pritiska, a tu je i pozadinsko osvjetljenje. Raspored tipki je dobar, s iznimkom kursorskih tipki koje su nagurane ispod desnog Shifta, a što je pak isforsiralo i komprimiranje tipki Ctrl i Alt s te iste strane.

Ispod numeričkog dijela tipkovnice smješten je neupadljivi čitač otiska prsta, dok je dobar i solidno velik touchpad smješten pomalo lijevo u odnosu na sam centar prijenosnika, kako bi bolje pratio položaj tipkovnice. Kako je riječ o ThinkPadu, iznad touchpada su smještene tri fizičke tipke koje rade u kombinaciji s crvenim trackpointom smještenim iznad slova B. E580 nema izmjenjivu bateriju, niti posebne poklopce za pristup komponentama. Baterija je u našem testu izdržala nešto više od 4 sata što je za uređaj ovakvog formata pristojna brojka. Napajanje je osigurano preko USB 3.1 Gen2 USB-C konektora smještenog na lijevom boku uređaja. Društvo mu prave HDMI, dva USB-a 3.1 Gen1 i konektor za slušalice, dok se s druge strane nalaze jedan USB 2.0, mrežni konektor te čitač micro SD kartica.

Lenovo ThinkPad E580 20KS003BSC

  • Kvaliteta izrade
  • Niska masa s obzirom na gabarite
  • Tih rad
  • Dobra tipkovnica
  • Precizan touchpad
  • Trackpoint
  • IPS ekran
  • Dobre performanse (procesor osme generacije)
  • Diskretna grafička kartica
  • Čitač otiska prsta
  • Tvornička kalibracija ekrana dosta hladna (plavičasta boja)
  • Zvučnici skromnih mogućnosti
  • Usamljeni USB 2.0 konektor
  • Nema čitač SD kartica usprkos 15,6-inčnom formatu
Performanse 8
Izrada 8
Ekran 7
Buka 8
Baterija 7
UKUPNI DOJAM 8