Procurila ključna informacija o tome kako će Netflix provoditi zabranu dijeljenja računa

Netflix je slučajno otkrio, pa potom i vrlo brzo uklonio, informaciju o tome kako će ubuduće provjeravati tko s kime dijeli lozinke, odnosno kako će primjenjivati zabranu dijeljenja računa izvan jednog kućanstva

Sandro Vrbanus petak, 3. veljače 2023. u 18:03

Netflix se već uvelike priprema za najavljenu značajnu promjenu u politici kontrole pristupa korisničkim računima. Već do kraja prvog tromjesečja ove godine popularni bi streaming servis na cijeli svijet trebao proširiti zabranu dijeljenja lozinke izvan jednog kućanstva, po uzoru na pokusni program testiran u nekoliko zemalja Južne Amerike. Tamo se onim vlasnicima korisničkih računa, za koje Netflixovi algoritmi "zaključe" da dijele lozinku s nekim tko s njima ne živi, naplaćuje dodatna naknada od oko 3 dolara mjesečno.

Kod kuće barem jednom mjesečno

Najavom širenja tog programa na ostatak svijeta, mnogi su postavljali logično pitanje – kako će Netflix "znati" da istom računu pristupa netko izvan matičnog kućanstva. Ili, pak drugo pitanje povezano s time – kako zaobići Netflixovu zabranu? Ovih se dana na službenoj stranici tog servisa nakratko pojavila jedna ključna informacija, koja bi mogla pomoći odgovoriti na oba pitanja.

Naime, u sekciji pomoći korisnicima, primijećena je jedna promjena. Netflix je napisao kako određuje što za njih znači "ilegalno dijeljenje lozinke". Kao prvo, svi uređaji na kojima se korisnici prijavljuju na isti račun, morat će biti registrirani s tog računa, na istoj kućnoj mreži. Ako se radi o mobilnim uređajima, koji mogu gledati Netflix i izvan kućanstva, oni će se – da bi ostali legalni – morati spojiti na matičnu kućnu mrežu te pogledati bilo koji sadržaj sa servisa, i to najmanje jednom svakih 31 dan. U tom slučaju algoritmi će ga prepoznati kao uređaj kojim se služi netko od članova kućanstva.

Netflixova objava koja nije dobro ostarjela
Netflixova objava koja nije dobro ostarjela

U suprotnome, za sve dodatne korisnike bit će potrebno platiti dodatak na osnovnu pretplatu. Za sada nije objavljeno koliko bi on mogao iznositi na našem tržištu. Druga opcija, koju u Netflixu vjerojatno preferiraju, jest da svi izdvojeni računi postanu novi pretplatnici.

U uputama, koje su u međuvremenu uklonjene s Netflixovih stranica, stajalo je i pojašnjenje za one koji često putuju i žele streamati sadržaje na drugom uređaju, televizoru hotelu i slično. U tom slučaju, oni će moći zatražiti poseban privremeni kod, s kojim će se prijaviti na novi, privremeni uređaj. To će im omogućiti sedam dana gledanja Netflixa na izdvojenoj lokaciji.