Mark Zuckerberg se oglasio vezano uz sklandal oko Cambridge Analytice

Mark Zuckerberg, osnivač te ujedno glavni i odgovorni za društvenu mrežu Facebook nakon nekoliko dana šutnje konačno se oglasio vezano uz sklandal oko Cambridge Analytice

Stjepan Bilić četvrtak, 22. ožujka 2018. u 19:45

Mark Zuckerberg, osnivač te glavni i odgovorni za društvenu mrežu Facebook konačno se oglasio vezano uz skandal oko analitičke tvrtke Cambridge Analytica. Podsjetimo, ova tvrtka je neovlašteno koristila podatke oko 50 milijuna Facebookovih korisnika kako bi izgradila marketinški alat za predviđanje izbornih rezultata i utjecanje na njih.

Od početka izbijanja ove afere Mark Zuckerberg je mudro šutio i nije izlazio u javnost s nikakvim izjavama, sve do jučer kada se po prvi put oglasio putem podugačkog upisa na svom Facebook profilu. Zuckerberg je između ostalog priznao kako su učinili pogreške te kako će uvesti promjene koje će aplikacijama trećih strana ubuduće uvelike otežati prikupljane podataka o korisnicima ove društvene mreže.

Zuckerberg je ovih dana pokušao pohvatati konce i shvatiti kako je do ovakvog propusta uopće i došlo te što se sve treba ubuduće poduzeti kako se ovakvo nešto ne bi ponovilo. Kako bi i korisnicima bilo jasnije, Zuckerberg je složio i kratku vremensku crtu u kojoj je objasnio kako su se stvari razvijale.

U 2007. godini Facebook je uveo mogućnost da aplikacije poput kalendara mogu prikazivati kada netko od vaših Facebook prijatelja ima rođendan, mape lokaciju vaših prijatelja, a kontakti fotografije vaših prijatelja. Da bi to sve bilo moguće morali su omogućiti pristup tim podacima preko drugih aplikacija.

To mogućnost je iskoristio Aleksandr Kogan 2013. kako bi stvorio aplikaciju za kviz, koju je preuzelo i koristilo oko 300.000 ljudi. Već iduće godine, Facebook je iz temelja promijenio platformu kako bi ograničio količinu podataka kojoj aplikacije poput Koganove mogu pristupiti. Takve aplikacije više nisu mogle tražiti podatke o prijateljima korisnika, osim ako to oni nisu izričito dopustili. Također, od tada je svaki developer od Facebooka morao zatražiti dozvolu prije nego je od korisnika mogao zatražiti pristup osjetljivim podacima.

Da je Kogan prikupljene podatke neovlašteno podijelio sa tvrtkom Cambridge Analytica Zuckerberg je doznao tek 2015. godine od strane novinara (The Guardian). Nakon toga su Koganovoj aplikaciji onemogućili daljnji pristup platformi i podacima te su ujedno i zatražili od Kogana i Cambridge Analytice da sve podatke obrišu, što ovi to očito nisu učinili iako su naveli da jesu.

Nakon što su iz medija doznali kako podaci na kraju ipak nisu bili uništeni kako su ranije tvrdili, Facebook je akterima ove afera blokirao pristup svim servisima u njihovom vlasništvu. Kako Zuckerberg u nastavku navodi, Cambridge Analytica i dalje tvrdi kako su sve podatke uništili te da su čak pristali i na forenzičku analizu od strane tvrtke koju je odabrao Facebook.

U Facebooku su svjesni činjenice kako je povjerenje njihovi korisnika u njih ozbiljno narušeno te su zbog toga odlučili napraviti dodatne promjene na platformi kako bi zaštita podataka bila još jača nego što je sada.

Najprije će sve aplikacije koje su imale pristup velikim količinama podataka prije nego što su uvedene promjene 2014. dodatno istražiti. U slučaju da neki od developera ne pristane na temeljitu reviziju, bit će protjeran sa Facebookovih servisa.

Zatim, uvest će se dodatna ograničenja developerima kako bi se spriječile daljnje zloupotrebe istih podataka. Kako stoji u priopćenju, ako neku aplikaciju niste koristili duže od tri mjeseca, developerima iste bit će zabranjeno korištenje podataka koje su putem aplikacije prikupili.

Najavljeno je i smanjenje količine podataka koje korisnici daju aplikacijama prilikom ulaska (logiraja) u njih. Ubuduće, aplikacije će moći pristupiti samo osnovnim podacima – vašem imenu i prezimenu, profilnoj fotografiji i email adresi.

Idućeg mjeseca (travanj 2018.) Facebook će na vrhu News Feeda istaknuti alat kojim će koristiti moći provjeriti koje informacije o sebi ustupaju aplikacijama koje koriste te im ujedno i zabraniti pristup podacima ukoliko to žele. Inače, taj alat nije ništa novo, već je odavno dio Facebooka samo je smješten malo dalje od očiju korisnika – unutar postavki privatnosti.

Na kraju je Zuckerberg izjavio kako je on osnovao Facebook te je stoga on u konačnici i odgovoran za ono što se događa na njihovoj platformi. Cijelu izjavu možete pročitati ovdje.