Astronomi s Harvarda kreću u potragu za izvanzemaljskim letjelicama

Projekt Galileo pokrenut je na Harvardu s ciljem neovisnog traganja za dokazima o postojanju izvanzemaljskog inteligentnog života i tehnologije koja nije plod ljudskog rada

Sandro Vrbanus srijeda, 28. srpnja 2021. u 11:57

Harvardski profesor Avi Loeb, poznat kao astronom koji kao jedan od rijetkih zagovara tezu da je svemirski objekt ʻOumuamua bio izvanzemaljska letjelica, pokrenuo je novi projekt, ambicioznog imena Galileo. Punim nazivom "Projekt Galileo za sustavnu znanstvenu potragu za dokazima izvanzemaljskih tehnoloških artefakata", ovaj projekt okuplja međunarodni tim znanstvenika koji žele, neovisno o vladama i vojskama, "novim očima" promatrati svemir i tražiti postojanje izvanzemaljske inteligencije.

Nekoliko je pretpostavki koje Loeb navodi kao razlog pokretanja Galilea. Prva od njih je, dakako, misterij, ‘Oumuamue, međuzvjezdanog posjetitelja Sunčeva sustava, koji bi mogao biti jedan od dokaza za postojanje inteligentnog života koji "navraća u posjetu" u naše svemirske krajeve. Drugi motiv je nedavno objavljeno izvješće o neidentificiranim letećim fenomenima koje je predstavljeno američkom Kongresu, a u kojem se ne nalazi konačni odgovor na pitanje vršljaju li izvanzemaljci oko Zemlje ili ne.

"Ne možemo ignorirati dokaze"

Posljednji razlog za pokretanje neovisnog istraživanja jesu brojna otkrića egzoplaneta na kojima bi mogao biti moguć život. "Ljudi više ne mogu ignorirati postojanje izvanzemaljskih civilizacija, a znanost ne bi smjela dogmatski odbacivati potencijalna objašnjenja samo zbog društvene stigme ili kulturalnih preferencija", poručuju pokretači projekta Galileo, te zaključuju "Moramo se usuditi gledati kroz 'nove teleskope', i doslovno i figurativno".

Slike s američkih aviona su loše i mutne, pa Loebova ekipa želi snimiti kvalitetnije
Slike s američkih aviona su loše i mutne, pa Loebova ekipa želi snimiti kvalitetnije

U sklopu ovog projekta astronomi će sa Zemlje promatrati svemir, slično kao što to radi projekt SETI, ali će tražiti fizičke objekte, a ne njihove elektromagnetske signale. Postavili su si tri glavna cilja:

  1. Snimiti kvalitetne fotografije NLO-a, visoke rezolucije i s više uređaja, a potom utvrditi o čemu je riječ. Pomoću napredne tehnologije umjetne inteligencije projekt Galileo planira detektirati brojne objekte i razlikovati balone, ptice, atmosferske efekte, dronove i ostale, od potencijalno zanimljivih letjelica nepoznatog porijekla. Njihovi će teleskopi imati kamere i Dopplerove radare, a svi dobiveni podaci bit će javno dostupni.
  2. Tragati za međuzvjezdanim objektima kao što je bio ‘Oumuamua, koristeći postojeće zvjezdarnice u svijetu i njihove podatke.
  3. Tragati za potencijalnim malenim satelitima, manjima od metra u promjeru, koje je možda poslala neka izvanzemaljska civilizacija kako bi pratila život na Zemlji.

Iako ovi ciljevi zvuče prilično ambiciozno, možda i nadrealno, The Galileo Project je za njihovo ostvarivanje već prikupio 1,75 milijuna dolara investicija od privatnih donatora. Nadaju se da će nakon službenog početka rada prikupiti i deset puta veći iznos. S radom započinju odmah, a prve opipljive rezultate svoje potrage za izvanzemaljcima obećavaju već sljedeće godine.